Madrid má další problém: Vzpouzí se Andalusie, výrazně posílila krajní pravice Vox

Španělští socialisté premiéra Pedra Sáncheze by mohli ztratit kontrolu nad Andalusií na jihu země. Socialisté volby v tomto druhém nejlidnatějším regionu Španělska sice vyhráli, ale středopravicová strana Ciudadanos s nimi vyloučila spolupráci. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Předčasné volby se konaly proto, že spojenectví socialistů a středopravicových Ciudadanos v regionální vládě letos ztroskotalo.

Pozice socialistů, kteří v regionu vládnou od konce diktatury Franciska Franka v roce 1975, se oslabila. Do regionálního parlamentu se zároveň poprvé od Frankovy smrti dostala krajně pravicová strana Vox, která obsadí 12 z celkových 109 křesel.

This is how #Spain woke up this morning. The #far_right #populist party #Vox gained a shocking 11% in the local #elections in #Andalucia. Is Spain the new frontier of #Europe-an #populism? #AndaluciaDecide #Andalusia pic.twitter.com/OOLkx7JXpF

— Stefano M. Torelli (@mideastorels) 3. prosince 2018

Kandidát Ciudadanos na andaluského premiéra Juan Marín dnes odmítl koalici se socialisty v rozhovoru se státním rozhlasem. Jeho strana získala 21 křesel a Marín sám chce stanout v čele regionu.

"Nedáme podporu vládě (místní šéfky socialistů) Susany Díazové, ani vláděv níž by socialisté byli," řekl Marín. "(Socialisté) ztratili důvěru andaluského lidu, a proto to nepřipadá v úvahu," dodal.

Socialisté se Sánchezem v čele vedou Španělsko od června. Parlament tehdy na návrh socialistů vyslovil nedůvěru konzervativní vládě Mariana Rajoye, jehož Lidovou stranu tvrdě zasáhly nedávné rozsudky v největší korupční kauze posledních desetiletí.

Premiér Sánchez ovšem zemi vede s menšinovou vládou, které se nedaří prosadit klíčové zákony, například rozpočet na příští rok. Výsledek voleb v Andalusii podle Reuters podnítí výzvy po vypsání předčasných voleb.

V Andalusii získali socialisté 33 křesel, což ke zformování vlády nestačí, lidovci 26 mandátů, zatímco levicová strana Adelante Andalusia (Vpřed, Andalusie) bude mít 17 poslanců.

Z hlediska HDP na hlavu je na tom ze všech 17 autonomních oblastí Španělska hůře než Andalusie (8,4 milionu obyvatel) pouze Extremadura (1,1 milionu obyvatel), která hraničí se severozápadním cípem Andalusie.

Sdílejte článek

Související

Pedro Sánchez

Španělé uprostřed parného léta volili novou vládu. Sánchez asi jako premiér skončí

Španělé poprvé v historii zamířili k volebním urnám uprostřed parného léta, kdy je spousta lidí na dovolené. Hlas mohlo do nedělní 20. hodiny místního času odevzdat 37 milionů voličů. Více než dva miliony lidí předem využily možnosti korespondenční volby. Podle prvních povolebních odhadů by pravice měla získat většinu. Konečné výsledky mohou být známé kolem půlnoci.

Více souvisejících

volby ve Španělsku Španělsko Pedro Sánchez Vox (krajně pravicová strana) Andalusie

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 36 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy