Pouliční válka skončí? Francouzská vláda ustupuje "žlutým vestám"

Premiér Édouard Philippe dnes oznámí moratorium na zvyšování cen pohonných hmot. Píše o tom agentura AFP, která se odvolává na vládní zdroje. Toto gesto bylo po několik dní, po sérii násilných demonstrací kolem hnutí „žlutých vest“, požadováno ze všech stran jako jeden ze způsobů, jak uklidnit rozbouřenou atmosféru ve Francii.

O tomto několikaměsíčním moratoriu bylo rozhodnuto v rozhovoru s prezidentem Emmanuelem Macronem při pondělní schůzce večer v Élysejském paláci. Premiér Philippe má moratorium oznámit dnes před poslanci hnutí Na pochodu (LREM) v Národním shromáždění, upřesnil zdroj AFP. Matignonský palác, sídlo premiéra, zároveň potvrdil zrušení dnešní schůzky se „žlutými vestami“, jež se měla uskutečnit odpoledne.

Zastavení zvyšování cen by měla doprovázet i další opatření. Stanislas Guerini, nový předseda hnutí Republiky na pochodu (LREM) řekl ráno na rozhlasové stanici RTL, že zmiňované moratorium by bylo dobrý, řešením, jež by mohlo „uklidnit zemi“, žijící stále z šoku víkendových střetů v centru Paříže, ale i v dalších francouzských městech.

Opozice ale není spokojena. Bruno Retailleau, šéf senátorské skupiny Republikánů (LR) přijal tuto zprávu opatrně: „Doufám, že moratorium znamená, že dojde ke zrušení zvyšování cen,“ řekl na televizním kanálu Public Sénat.

Premiér Édouard Philippe bude dnes mluvit se svými poslanci z LREM, stejně jako při interpelacích ve středu v Národním shromáždění a ve čtvrtek v senátu, kde bude také diskuse, jak již Matignon ohlásil v pondělí.

V pondělí se sešli v Elysejském paláci kolem prezidenta Emmanuella Macrona a premiéra Édouarda Philippa desítka ministrů, mezi nimiž byli zejména François de Rugy, ministr ekologického přechodu a Bruno Le Maire, ministr ekonomie, který zkrátil svou zahraniční cestu.

Včera se premiér Philippe sešel během dne se zástupci politických stran a hnutí: všechny politické strany zdůrazňovaly potřebu zavedení moratoria vůči zvyšování cen pohonných hmot, jež mají být zavedeny od 1. ledna 2019. tento reformní pokus vyvolal ve Francii manifestace a násilí v ulicích, která vyvrcholila uplynulý víkend.

Recepty na ukončení krize se podle zástupců politických stran pohybují od odchodu prezidenta Emmanuela Macrona, což bylo slyšet i na manifestacích až po rozpuštění parlamentu a vyhlášení předčasných voleb (Marine Le Penová, Jean-Luc Mélenchon). Někteří, jako Laurent Wauquiez, předseda LR, volají po vyhlášení referenda, v němž by se lid vyjádřil, zda chtějí zdražování. Ozývají se i hlasy po snížení prezidentských pravomocí a zrušení Páté republiky, již v roce 1958 jako poloprezidentský systém zavedl Charles de Gaulle.

„Žluté vesty“ mezitím vyzvaly k posílení hnutí a jeden z mluvčích Éric Drouet vyzval k účasti na manifestaci další sobotu. Je to podle něj lepší, než „vyjednávat s vládou, která ztrácí všude“. Dosavadní manifestace, narušené rozbíječi, znamenaly zejména pro Paříž velké ztráty. Anne Hidalgová, starostka Paříže vyčíslila odhad poškození na 3 až 4 miliony euro, jež zasáhlo zejména městský mobiliář. Policie předvolala celkem 369 osob, z toho 32 nezletilých, oznámila pařížská prokuratura. Podle policejních zdrojů bylo obviněno celkem 57 osob z ničení a vandalismu.

Prezident Emmanuel Macron, který měl odjet ve středu a čtvrtek do Srbska, svou návštěvu posunul.

Související

Oleksandr Syrskyj s ministrem obrany Ukrajiny Rustem Umerovem.

Je to tady. Francie pošle vojenské instruktory na Ukrajinu

Francie pošle na Ukrajinu instruktory, aby vycvičili ukrajinské vojáky, řekl v pondělí odpoledne Oleksandr Syrskyj, vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil. Vyjádřil také naději, že příklad Paříže budou následovat i další západní země.
Král Charles III.

Karel III. vezme do Francie další dva zástupce monarchie. Kate zůstane doma

Za zlověstné signály mohou někteří Britové považovat poslední informace zevnitř monarchie. Zatímco král Karel III. se vrátil k povinnostem a chystá se dokonce do ciziny, princezna Kate, která si vyslechla stejnou diagnózu, se nadále drží v ústraní. Nebude ani součástí královské delegace do zahraničí. 

Více souvisejících

Francie Emmanuel Macron Édouard Philippe

Aktuálně se děje

před 50 minutami

Yemi A.D.

Yemi A.D. do vesmíru nepoletí. Japonec zrušil "neuskutečnitelnou" misi

Japonský podnikatel Jusaku Maezawa zrušil misi dearMoon, v jejímž rámci měl s celebritami absolvovat první turistický let kolem Měsíce. Informovala o tom agentura Reuters. Let se měl původně uskutečnit do konce minulého roku, stanovený cíl se však stal podle organizátorů neuskutečnitelným. 

před 1 hodinou

Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise

Izraelský návrh příměří získává podporu. Vítá ho EU i OSN

Izraelský plán pro palestinské Pásmo Gazy uvítali předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová i generální tajemník OSN António Guterres. Americký prezident Joe Biden v pátek oznámil, že Izrael předložil palestinskému teroristickému hnutí Hamás návrh na úplné příměří v Pásmu Gazy. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

včera

včera

včera

Kamera zachytila brutální útok v Německu: Muž pobodal kritika islámu, pak napadl policistu

Útočník s nožem v pátek zranil několik lidí na náměstí v jihozápadním německém městě Mannheim. Mezi zraněnými je německý aktivista a kritik islám Michael Stürzenberger. Policie následně útočníka postřelila, uvedla agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy