IS oslavuje útok ve Štrasburku a radí svým věrným: Zaútoč autem, shoď nevěřící z výšky, uškrť je, použij jed

Stoupenci Islámského státu oslavují útok ve Štrasburku. K činu se nicméně zatím nikdo oficiálně nepřihlásil. Podle informací institutu SITE, který se monitorováním terorismu zabývá, se však na sítích objevily příspěvky vyzývající k útokům v Evropě.

Rita Katz, ředitelka institutu Search for International Terrorist Entities (SITE), který sleduje aktivity teroristických organizací, na svém twitterovém profilu uvedla, že islamisté včerejší útoky ve Štrasburku oslavují.

Připomenula také, že Islámský stát nedávno publikoval propagační materiály, které vyzývaly k útokům v evropských metropolích. „Islámský stát vskutku inicioval kampaň, ve které nabádal „osamělé vlky“, aby v průběhu vánočních oslav útočili v západní Evropě.“

2) Indeed, #ISIS initiated a campaign urging #lonewolf attacks in the West during Christmas celebrations—evoking 2016 Berlin Christmas market attack. However, it’s an easy point for ISIS supporters to hone in on as such threats are common this time of year https://t.co/kW5YNbxhxy pic.twitter.com/DFM3P0lQzq

— Rita Katz (@Rita_Katz) 11. prosince 2018

Zároveň však upozornila, že oslavy mezi stoupenci organizace ještě neznamenají, že měl útočník na teroristickou síť nějaké vazby. SITE v rámci svých aktivit monitoruje i různé džihádistické weby a kanály, například mezi radikály velice populární aplikaci Telegram. Právě na ní podle zveřejněných informací islamisté vyzývají k oslavám včerejšího útoku.

V jednom z propagačních materiálů, na které institut upozornil, stojí: „Pokud nejsi schopný vyrobit bombu nebo sehnat střelnou zbraň … použij kámen, nebo nůž. Zaútoč autem, shoď nevěřící z výšky, uškrť je nebo použij jed, ale nikdy se nevzdávej.“ Jako nepřátelé a nevěřící jsou jmenováni Američané a Francouzi, ale i všichni jejich spojenci. Americké i francouzské jednotky se po boku Syrských demokratických sil účastní bojů se zbytky Islámského státu v Sýrii.

Podobné výzvy, které nabádaly přívržence, aby útočili všemi prostředky, se objevily již v minulosti. Mnoho teroristických útoků pak bylo skutečně provedeno za pomocí nožů nebo aut, kterými pachatelé najeli do lidí. Nejvražednější takový útok proběhl v roce 2016 ve francouzském Nice, kde pachatel použil kamion a zabil 86 lidí. Teroristé však využili auta jako zbraň i v Anglii, Španělsku, Německu nebo Švédsku.

Ve Štrasburku dnes také na tiskové konferenci vystoupil prokurátor Rémy Heitz, který zodpovídá za vyšetřování včerejšího útoku. Podle nově zveřejněných informací byl pachatel mnohonásobně trestaný. V rejstříku má 27 záznamů převážně pro krádeže a násilné činy. Kromě Francie byl odsouzen i v Německu nebo Švýcarsku.

Vyšetřovatelé se domnívají, že se radikalizoval během pobytu v detenčním zařízení v roce 2015. Od té doby byl údajně monitorován tajnými službami. Podle svědectví taxikáře, který útočníka z místa činu odvezl, zmínil, že při útoku zastřelil 10 lidí. U sebe měl mít také ruční granát a nůž. Podle policie nožem útočil i v centru města. Při prohlídce v jeho bytě byl nalezen obranný granát, několik střelných zbraní a čtyři nože.

Související

Více souvisejících

střelba ve Štrasburku (11. 12. 2018) Francie Islámský stát (IS)

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí: Meteorologové letos poprvé varují před bouřkami. Hrozí do půlnoci

První letošní výstrahu před bouřkami vydal v pondělí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Platí od 14. hodiny do půlnoci na úterý a týká se jižní a východní poloviny republiky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy