Rok 2018 na vlně terorismu: V Evropě nejčastěji řádili osamělí vlci

Terorismus je v Evropě částečně na ústupu, potvrzují to alespoň letošní dostupná data. Útoky islamistů se však starému kontinentu nevyhnuly, nejpostiženější zemí byla opět Francie. Celkový počet obětí terorismu nakonec vystoupal na několik desítek.

Na konci března zaútočil v jihofrancouzském Carcassone pětadvacetiletý Redouane Lakdim. Nejdříve unesl automobil, jehož řidiče vážně zranil a jeho spolujezdce dokonce zastřelil. Na vražedné stezce pokračoval v supermarketu v Trébes, kde zabil dva civilisty a četníka Arnauda Beltrama, který se nabídl za jednoho z rukojmích. Lakdima nakonec zneškodnila speciální policejní jednotka.

12. května napadl 21letý Francouz čečenského původu Chamzat Azimov nožem několik chodců nedaleko pařížské opery. Policisté se jej nejprve pokusili paralyzovat, po nezdaru se však rozhodli jej zastřelit.

Islamisté se v květnu letošního roku nevyhnuli ani Belgii. Podmínečně propuštěný Benjamin Herman pobodal dvě policistky, odcizil jim zbraně a zastřelil je. Poté si ještě vybral náhodnou oběť mezi civilisty. Policisté jej zastřelili poté, co si vzal rukojmí. Později se ukázalo, že Herman již o den dříve zabil jednoho člověka.

Jako terorismus byl označen rovněž srpnový útok na amsterdamském nádraží, kde afghánský teenager zranil dva americké občany. Policisté jej následně postřelili.

Nejhorší útok v Evropě přišel o Vánocích, svátcích klidu a míru. Na trzích ve Štrasburku usmrtil 11. prosince 29letý Cherif Chekatt pět lidí a dalších jedenáct zranil, několik z nich vážně. Z místa činu pak odjel taxíkem. Po dvoudenním pátraní byl sám zastřelen při přestřelce s bezpečnostními složkami.

Vůbec nejhorší teroristické útoky se letos odehrály na ostatních kontinentech. Při lednovém bombovém útoku v afghánském Kábulu si vyžádala 103 životů, v červenci sebevražedný atentátník v Pákistánu usmrtil 149 lidí.

Přes 250 lidí zemřelo a další téměř dvě stoky byly zraněny při dalším sebevražedném bombovém útoku v Sýrii. V končícím roce šlo o nejvražednější teroristický akt na celém světě. V listopadu pak nigerijští islamisté z Boko Haram zastřelili 118 vojáků na základně ve městě Metele.

Související

Více souvisejících

Terorismus teroristické útoky ve Francii Teroristické útoky v Belgii Teroristické útoky v Nizozemí evropa islám Muslimové Islámský stát (IS) střelba ve Štrasburku (11. 12. 2018)

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy