Diplomatická válka? Itálie otevřeně podpořila „žluté vesty". Paříž žádá Řím o respekt

Hned dva členové italské vlády – Matteo Salvini a Luigi Di Maio – podpořili ve svých vyjádřením otevřeně francouzské protestní hnutí „žlutých vest". Informuje o tom rádio RFI.

„Podporuji poctivé občany, kteří protestují proti prezidentovi, jenž vládne proti svému lidu," řekl italský vicepremiér Matteo Salvini, předseda Ligy, ale také ministr vnitra. Vzápětí dodal, že odsuzuje násilnost posledních projevů.

Také vicepremiér Luigi Di Maio, stojící na čele Hnutí 5 hvězd (M5S), jež usiluje o radikální zavedení přímé demokracie od okamžiku svého vzniku v roce 2009, vyzval v dlouhém dopisu na blogu Il blog delle Stelle „žluté vesty" k tomu, aby „nic nevzdávaly". Nabídl jim zároveň, aby se zapojily do „systému přímé demokracie", který hnutí vyvinulo pod názvem Rousseau.

Francouzská ministryně zahraničních věcí Nathalie Loiseauová reagovala včera suše na twitteru, kde napsala: „Francie si dává pozor, aby uštědřovala lekce Itálii. Ať se pánové Salvini a Di Maio naučí zamést před vlastními dveřmi." Luigi Di Maio jí dnes na stejném blogu odpověděl: „Možná zapomněla (ministryně), když její prezident Macron hovořil o naší vládě, a srovnal ji s leprou: „Vidíme ji šířit Evropou jako lepra. V zemích, ve kterých jsme si mysleli, že by bylo nemožné je znovu vidět, v sousedních zemích," ocitoval Di Maio. „Jaké pokrytectví," napsal. A dodal dále: „Francouzský lid požaduje změnu a naslouchá svým potřebám. Nemohu než sdílet tyto touhy, ani si nemyslím, že nějak urážím francouzské občany." 

A bojovně zopakoval v narážce na politiku Francie v Africe: „Je zřejmé, že se něco musí změnit. Například je načase zastavit ochuzování Afriky kolonializačními politikami, které způsobují vlny migrace do Evropy a které Itálie opakovaně čelí sama."

Di Maio: Duch „žlutých vest" je stejný jako Hnutí 5 hvězd!

Il blog delle Stelle je velmi sledovanou politickou platformou. Vtextu, který Di Maio včera zveřejnil, můžeme číst: „Sledujeme z Itálie vaši bitvu od začátku (...), víme, co vás k ní vede a důvody, pro něž jste se rozhodli jít do ulic," napsal Luigi Di Maio ve svém otevřeném dopisu. „Je to stejný duch, který vede hnutí Pěti hvězd a tisíce Italů od 4. října 2009, den našeho zrodu, odkdy jsme se nezastavili," píše. „Vy, Žluté vesty, nevzdávejte nic! Méně než za čtyři roku po svém vzniku, a navzdory urážkám a posměškům, Hnutí pěti hvězd vstoupilo do Parlamentu, (...) jsme u moci a ti, kteří se nám posmívali, zmizeli dnes z politické scény," konstatuje na blogu Di Maio.

„Hnutí pěti hvězd je připraveno nabídnout podporu, kterou potřebujete," pokračuje vicepremiér, a přímo odkazuje na platformu Rousseau, nazvanou podle francouzského filozofa „sociální smlouvy", jež umožňuje propojit zvolené zástupce s jejich podporovateli.

Ministryně Loiseaauová se při svém dnešním příjezdu do Bruselu svěřila agentuře AFP: „Myslím, že prioritou italské vlády je, aby se zabývala blahem italského lidu, nejsem si jistá, že zabývání se žlutými vestami souvisí jakýmkoliv způsobem s blahem italského lidu." A před novináři ještě doplnila: „Hodně jsem slyšela od italské vlády, že požaduje respekt pro způsob, jakým vládne Itálii. Tento respekt jim náleží, ale náleží jakékoliv zemi, zvláště, když jsme sousedé, spojenci a přátelé."

Apel Mattea Salviniho a Luigiho Di Maio, nejvyšších současných italských politiků, přichází pět měsíců před evropskými volbami. Právě o nich Di Maio tvrdí, že mohou dát vzniknout „nové Evropě, té Žlutých vest, těch hnutí, jež jsou přímou demokracií. Budu to těžká bitva, kterou můžeme vést společně," vyzývá italský vládní představitel.

Související

Více souvisejících

Matteo Salvini (Liga severu) Luigi di Maio (Hnutí pěti hvězd) Itálie demonstrace ve Francii Francie

Aktuálně se děje

před 48 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy