Slovák, který brutálně ukopal Filipínce, promluvil. To, co před útokem vypil, by člověka zabilo

Na konci května loňského roku otřásla Slovenskem brutální vražda. 36letého Filipínce, který na Slovensku žil a pracoval, ukopal útočník Juraj Hossu z Dunajské Stredy k smrti. Nyní u soudu prozradil, co činu předcházelo.

Filipínec Henry John Serafica Acorda žil v Bratislavě několik let. Pracoval zde v počítačové firmě a podle všeho to byl bezproblémový šestatřicetiletý muž.

V osudnou noc ho nad ránem v Obchodní ulici v Bratislavě napadl Juraj H., boxer, před kterým se Filipínec snažil bránit dvě kamarádky. Nejprve mu Juraj dal ránu pěstí do obličeje, až zůstal Henry klečet na zemi.

Poté k němu Juraj přistoupil a brutálně jej kopnul do hlavy. Henry se skácel k zemi a už se neprobral. V nemocnici utrpěným zraněním podlehl.

Juraj Hossu, kterému hrozí až 12 let za mřížemi, ale tvrdí, že Filipínce považoval za agresora, a proto ho napadl. "Myslel jsem si, že Henry chce nějak škodit tím dívkám, považoval jsem ho za pasáka," popsal útočník dnes u soudu svou verzi.

Dodal, že osudný kop do hlavy cizince viděl až na videu."Nejsem žádný agresor, ale slušný člověk, který udělal velkou chybu," tvrdí. Sám ale přiznal, že před činem spořádal obrovské množství prášků a alkoholu.

Podle svých slov totiž vypil asi dvacet piv a deset pohárků vodky a pozřel několik tablet lexaurinu. Takové množství a tato kombinace by u mnoha přitom způsobila otravu alkoholem.

Osudným se pro Filipínce stal kop do hlavy, na rozdíl od předchozích informací ale u soudu zaznělo, že tím útok ani zdaleka neskončil. Alkoholem posílený útočník totiž Henryho mlátil dál, zatímco ten už umíral v tratolišti krve.

Slovák je nyní obviněn ze zabití, s čímž ale nesouhlasí. U soudu nepopřel skutek, který se stal, ale popírá právní kvalifikaci. Tím si ale u soudu přitížil, protože podle něj tak svůj čin nepřiznal.

Šokující útok otřásl celým Slovenskem nejen díky své brutalitě, ale i díky postupu úřadů. Policie totiž Juraje H. po útoku zadržela, okresní prokurátor ale tehdy neviděl důvod, aby zůstal ve vazbě, a tak útočníka den před Filipíncovou smrtí pustil na svobodu.

Případ ale vyvolal rozhořčení veřejnosti. "Juraj H. způsobil těžká zranění Filipínci Henrymu, který jim následně podlehl. A to vše jen proto, že chtěl obtěžovat děvčata a ten 'zlý imigrant' mu to nedovolil? Kde jsou teď (krajní nacionalisté) Kotlebovci? Anebo když útočí Slovák, tak je to v pořádku?" uvedl například jeden diskutující na sociální síti.

Ozvali se i politici, ve vládě i v opozici. "Nelze tolerovat, že vrazi smějí svobodně chodit po našich ulicích," uvedl premiér Peter Pellegrini. "To jsou velmi špatné signály pro naši společnost. S vrahem nemůžeme mít slitování a spravedlnost musí zasáhnout okamžitě," dodal.

Generální prokuratura ale na oplátku ostře kritizovala politiky, kteří kromě jiného tvrdili, že prokuratura v případu postupovala nejprve nesprávně. "Je smutné, že jejich reakce přicházejí po týdnu a připomínají spíše 'závody', kdo dříve a více toto téma zneužije," napsal v prohlášení slovenský generální prokurátor Jaromír Čižnár.

Související

Útok na Filipínce v Bratislavě

Trest za zabití Filipínce? Slovenský soud útočníkovi prodloužil vězení

Odvolací soud dnes zpřísnil trest Slovákovi, po jehož útoku v centru Bratislavy zemřel loni Filipínec. Krajský soud v Bratislavě nyní obžalovaného poslal podle slovenských médií do vězení na devět let, původně uložený trest tak zvýšil o tři roky. Proti rozhodnutí krajského soudu se nelze odvolat. Útok na cizince, který podlehl zraněním po převozu do nemocnice, vyvolal v zemi odmítavé reakce veřejnosti i politiků.
Útok na Filipínce v Bratislavě

Brutální ukopání Filipínce na Slovensku jde opět k soudu. Trest je prý malý

Slovenská generální prokuratura žádá přísnější trest pro Slováka, kterému bratislavský soud minulý týden vyměřil šest let vězení za loňský útok na Filipínce, jenž po převozu do nemocnice zraněním podlehl. S odvoláním na vyjádření generální prokuratury o tom dnes informovala slovenská televize Markíza. Případem se tak bude zabývat odvolací soud.

Více souvisejících

útok na Filipínce v Bratislavě Slovensko

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy