Brexitový pat. Dohodu není možné znovu otevřít, vzkazují Irsko a Francie

Irská vláda i úřad francouzského prezidenta se v reakci na dění v britském parlamentu připojily k prohlášení Evropské rady a upozornily, že "rozvodovou" dohodu Británie s Evropskou unií není možné znovu projednávat. Irská státní tajemnice pro evropské záležitosti Helen McEnteeová upozornila, že britská premiérka svým rozhodnutím usilovat o nové jednání o dohodě o brexitu popřela závazky, které její vláda při vyjednávání s EU předtím sama dala.

"Dohoda představuje pečlivě dojednaný kompromis, který nachází rovnováhu mezi britskými postoji ohledně cel a jednotného trhu (na straně jedné) a odvrácením pevné hranice a ochranou integrity unijního bezcelního prostoru a jednotného trhu (na straně druhé)," citoval mluvčího irského premiéra Lea Varadkara deník The Guardian. "Nejlepším způsobem, jak zajistit spořádaný odchod (Británie z EU), je ratifikovat tuto dohodu," vzkázala irská vláda.

Speaking at @IFAmedia annual dinner this eve. Brexit is the great political challenge of our time, and we have to hold our nerve. I can’t offer farmers the reassurance provided by certainty, but I can reassure you that until things are certain we will keep fighting your corner pic.twitter.com/3pcUl5c9XD

— Leo Varadkar (@campaignforleo) 29. ledna 2019

"Dohoda o odchodu (Británie z EU) a pojistka byly v listopadu přijaty společně britskou vládou i sedmadvacítkou. O této dohodě není možné jednat znovu. V této věci má EU jasno," uvedl úřad francouzského prezidenta. Diskusi o podobě dalších vztahů mezi EU a Británií je prý ale unie otevřená. "V každém případě je nezbytné, aby Spojené království vyjasnilo své záměry a připravilo přesvědčivé návrhy," dodal Elysejský palác.

Irská státní tajemnice pro evropské záležitosti britské vládě vyčetla, že v zásadním bodě změnila své vlastní stanovisko. "V této chvíli je to velice znepokojující, protože ona dohoda byla vyjednána s Británií, podepsána Británií a premiérkou - a teď to vypadá, že dnes večer se k ní obrací zády a popírá závazky, které už byly přijaty," řekla McEnteeová stanici RTÉ.

Mayová dnes avizovala, že bude usilovat o obnovení vyjednávání o právně závazném textu stanovujícím podmínky brexitu, ačkoli takový postup EU opakovaně odmítá. Premiérka přitom stávající brexitovou dohodu dříve hájila jako nejlepší možnou, odpor v dolní komoře britského parlamentu, který dokument před dvěma týdny historickým rozdílem 230 hlasů odmítl, ji však donutil stanovisko změnit.

Postoj EU ohledně dohody, jejíž součástí je i kontroverzní severoirská pojistka, se podle mluvčího irského premiéra nemění. Řada komentátorů ale v poslední době upozorňuje, že Irsko se dostává do paradoxní situace. Kvůli neústupnosti ohledně opatření, jehož cílem je zabránit obnovení kontrol na hranici se Severním Irskem, totiž může nakonec dojít k brexitu bez dohody, který by zavedení kontrol vyžadoval.

Související

Leo Varadkar

Irský premiér Varadkar podal rezignaci. Skončil i jako šéf Fine Gael

Irský premiér Leo Varadkar dnes potvrdil zprávy místních médií a oznámil svoji rezignaci. Okamžitě odstupuje z pozice předsedy vládní strany Fine Gael a z křesla šéfa irské vlády odejde ihned, jakmile bude jeho nástupce připravený ujmout se úřadu. Varadkarova rezignace neznamená automaticky nové volby v Irsku, neboť jej může nahradit jiný zástupce Fine Gael.

Více souvisejících

Leo Varadkar Brexit irsko Francie Velká Británie EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy