Princ Philip unikl trestu za autonehodu. Stíhání by nebylo ve veřejném zájmu

Manžel britské královny Alžběty princ Philip nebude trestně stíhán v souvislosti s nedávnou autonehodou poblíž královského venkovského sídla Sandringham. Oznámila to dnes britská prokuratura s tím, že vznášet obvinění "by nebylo ve veřejném zájmu". Po havárii ze 17. ledna se 97letý manžel panovnice vzdal řidičského průkazu.

Philip podle médií kolizi s dalším vozidlem zavinil, když vyjížděl na hlavní silnici. Jeho Land Rover následně skončil převrácený na boku, princ však vyvázl bez vážnějších zranění. Řidička druhého auta měla pořezané koleno, její spolujezdkyně si zlomila zápěstí. Ve voze bylo rovněž devítiměsíční dítě, kterému se údajně nic nestalo.

BREAKING: Prince Philip will not face further action over a collision near Sandringham last month. The CPS said it would "not be in the public interest to prosecute" him. More on this story here: https://t.co/40ALNA2fim pic.twitter.com/t5uf8iVEmc

— Sky News (@SkyNews) 14. února 2019

Philip se následně pasažérům zasaženého auta v dopise omluvil a vysvětlil, že jej při výjezdu na hlavní oslepilo slunce. Na místě nehody byl stejně jako řidička podroben dechové zkoušce a prokuratura se na základě všech okolností rozhodla, že proti němu nevznese obvinění.

"Vzali jsme v potaz všechny okolnosti tohoto případu, včetně míry zavinění, věku řidiče a odevzdání řidičského průkazu. Rozhodli jsme se, že trestní stíhání by nebylo ve veřejném zájmu," uvedlo státní zastupitelství. Všichni zúčastnění údajně obdrželi písemné vysvětlení kroku.

Philipova nehoda podle agentury Reuters vyvolala v Británii debatu o tom, zda by vévoda z Edinburghu měl ve svém věku stále usedat za volant. Jen dva dny po havárii dostal od policie varování, když řídil, aniž byl připoután. Minulý týden pak svůj řidičský průkaz odevzdal.

V Británii neexistuje horní věková hranice pro řízení automobilu. Řidiči starší 70 let ale musejí svá povolení řídit auta obnovovat každé tři roky.

Související

Královna Alžběta II.

Královna Alžběta II. oslavila své první narozeniny od smrti prince Philipa

Britská královna Alžběta II. dnes přihlížela vojenské přehlídce na hradu Windsor konané na její počest u příležitosti jejích oficiálních narozenin. Ty Alžběta slaví poprvé od smrti svého manžela, prince Philipa, který zemřel před dvěma měsíci. Každoroční oslava se letos stejně jako loni kvůli koronaviru konala ve skromnějším formátu a s důrazem na dodržení rozestupů, uvedla agentura Reuters.
Alžběta a Philip slaví Komentář

S princem Philipem odchází smysl pro povinnost, oddanost i lidskost. Sobectví bylo vévodovi cizí

Potlačil své mužské ego a oddaně se podřídil své manželce Alžbětě II. i monarchii. Princ Philip, jehož dnešní pohřeb v kapli sv. Jiřího na hradě Windsor zasel nejen do duší Britů žal a prázdnotu, je synonymem věrnosti. Vévoda z Edinburghu se po sňatku vzdal titulu řeckého a dánského prince, včetně řeckého občanství, změnil církev, příjmení a obětoval vojenskou kariéru, během níž se mohl vypracovat až k velení celého britského námořnictva. Muž s osobitým humorem byl ale především milujícím chotěm, otcem i dědečkem, jemuž sobectví bylo zcela cizí.

Více souvisejících

Princ Philip Velká Británie

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Everest zřejmě přestane být tak dosažitelný, vyplývá z rozhodnutí soudu

Z Nepálu přichází špatná zpráva pro horolezce. Tamní nejvyšší soud totiž nařídil vládě, aby omezila počet povolení k výstupu na nejvyšší horu světa Mount Everest a další himálajské vrcholy. S odkazem na právníka, který o omezení usiloval, o tom informovala AFP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy