Židé válčili proti Polákům a nacistům? Reportérka z USA se kaje za svůj výrok

Reportérka americké televize MSNBC Andrea Mitchellová se ve čtvrtek omluvila za svůj výrok, že Židé ve varšavském ghettu za druhé světové války povstali proti "polskému a nacistickému režimu". Tato novinářka zaměřená na zahraniční politiku vysvětlila, že se ve svém vstupu z polské metropole, kde se konala mezinárodní konference o Blízkém východě, přeřekla. Varšava ostře reaguje na to, když je Polákům přičítána spoluodpovědnost za zvěrstva spáchaná nacisty na Židech.

"Včera (ve středu) jsem se přeřekla, když jsem mluvila o povstání ve varšavském ghettu v roce 1943. Aby bylo jasné, polská vláda se nikdy nezapojila do těchto strašných věcí. Omlouvám se za tuto nešťastnou nepřesnost," uvedla Mitchellová na twitteru.

I misspoke on the show yesterday when I discussed the 1943 Warsaw Ghetto Uprising. To be clear, the Polish government was not involved in these horrific acts. I apologize for the unfortunate inaccuracy.

— Andrea Mitchell (@mitchellreports) 14. února 2019

Její středeční výrok, že ve varšavském ghettu Židé měsíc "válčili proti polskému a nacistickému režimu" kritizovala ve čtvrtek polská ambasáda ve Washingtonu, omluvu od televize MSNBC žádal předseda Světového židovského kongresu Ronald Lauder i polští politici.

"Němci bestiálně vraždili stejně Poláky, jak i Židy. Polští vojáci za druhé světové války každý den bojovali za svobodu a život všech národů," napsal na twitteru polský premiér Mateusz Morawiecki. Polský Institut národní paměti varoval, že pokud televize chybu neopraví, obrátí se na soud.

W Polsce okupowanej przez Niemcy nie istniał żaden "polski reżim"- to wielkie niezrozumienie warunków wojny. Zarówno Polacy, jak i Żydzi byli bestialsko mordowani przez Niemców. Polscy żołnierze walczyli każdego dnia II WŚ o wolność i życie wszystkich narodów.

— Mateusz Morawiecki (@MorawieckiM) 14. února 2019

Povstání ve varšavském ghettu propuklo 19. dubna 1943. Stovky židovských mladíků a dívek se postavily se zbraní v ruce nacistům, kteří chtěli zahájit konečnou likvidaci ghetta a jeho zbývající obyvatele vyvézt do vyhlazovacího tábora Treblinka. Povstalci nepočítali s tím, že zvítězí, chtěli ale dokázat, že nejsou podřadnými lidmi, za které je režim v hitlerovském Německu měl. Nacisté akci prohlásili za ukončenou 16. května 1943.

Památce hrdinů povstání ve varšavském ghettu se ve čtvrtek poklonil izraelský premiér Benjamin Netanjahu se svým polským protějškem a s americkým viceprezidentem Mikem Pencem.

Sdílejte článek

Související

Donald Trump

Některé stanice v USA přerušily projev Trumpa s tvrzením o výhře

Letošní americké volby dnes přinesly další bezprecedentní situaci, když se nad ránem americký prezident Donald Trump ještě před potvrzením výsledků v krátkém projevu prohlásil za vítěze. Jeho projev přenášely živě všechny velké televizní stanice, některé ale přenos z Bílého domu přerušily ještě před koncem Trumpovy promluvy, aby divákům ihned připomenuly skutečný stav volebního souboje.
Židé, ilustrační fotografie

Výrok americké reportérky pobouřil Poláky, volají po jejím vyhoštění

Kritiku v Polsku sklidila hlavní reportérka americké televize MSNBC pro zahraniční politiku Andrea Mitchellová, která ve středu ve svém vstupu z Varšavy řekla, že za druhé světové války Židé v tamním ghettu povstali proti "polskému a nacistickému režimu". V polském hlavním městě se tento týden koná mezinárodní konference věnovaná Blízkému východu.

Více souvisejících

MSNBC Polsko holocaust Mateusz Morawiecki

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 38 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy