Španělská opozice rozjela volební kampaň zostra: Došlápneme si na Katalánsko

Dnešní oznámení španělského premiéra Pedra Sáncheze, že budou v zemi 28. dubna předčasné parlamentní volby, nadšeně přivítal lídr nejsilnější opoziční strany, lidovec Pablo Casado. Podle některých místních médií už předseda lidovců de facto zahájil volební kampaň. Šéfa socialistů Sáncheze opět kritizoval za jednání s katalánskou vládou, která pokračuje ve snaze o nezávislost regionu. Sánchez ale separatistům nabízí pouze dialog o širší autonomii.

"Podařilo se nám pohřbít vládu, která hodila ručník do ringu," řekl s širokým úsměvem dnes Casado v madridském sídle své Lidové strany (PP). Uvedl také, že Španělé budou mít koncem dubna dvě možnosti na výběr. Buď zvolí (socialistický) "model, který bude jednat s (Quimem) Torrou", tedy s katalánským separatistickým premiérem, anebo si vyberou lidovce, kteří budou prosazovat aplikaci ústavního článku 155, a to "na mnohem déle".

El @PPopular quiere volver a conectar con la sociedad española y demostrar que un mejor Gobierno es posible, que confiar en este partido es una opción segura. Vamos a aglutinar el voto de la España de los balcones que salió a las plazas porque quería ir a las urnas. pic.twitter.com/CFeoj3iAQs

— Pablo Casado Blanco (@pablocasado_) 15. února 2019

Článek 155 umožňuje španělské vládě se souhlasem Senátu dočasně převzít správu autonomního regionu, pokud jeho vláda porušuje zákony či ústavu. Článek poprvé v historii použila na podzim 2017 bývalá vláda lidoveckého premiéra Mariana Rajoye kvůli snahám tehdejšího vedení Katalánska o nezávislost. Tamní regionální vládu sesadila a její členové tento týden stanuli před nejvyšším soudem, protože jsou obžalováni ze vzpoury.

Sánchez dnes znovu hájil svou snahu o dialog s katalánským vedením, i přesto, že separatističtí poslanci tento týden nepodpořili jeho vládní návrh rozpočtu a Sánchez proto vyhlásil předčasné volby. Casada obvinil z "dětinského" jednání, když chce řešit katalánský problém převzetím autonomie. Jediným řešením je podle něj dialog. "Jsem zastáncem toho, že býk se má chytit za rohy a nemá se popírat realita, jako to dělali lidovci sedm let," připomněl Sánchez chování předchozí lidovecké vlády, která s Katalánskou vládou odmítala hovořit.

Vyhlášení předčasných voleb vítá i šéf strany Ciudadanos Albert Rivera, který vyzval voliče, aby naplnili v dubnu urny hlasy pro jednotu Španělska a aby poslali socialisty do opozice. "Frankensteinova vláda je mrtvá," prohlásil dnes Rivera s odkazem na vznik Sánchezovy vlády. Ta se dostala k moci loni v červnu díky parlamentu, který vyslovil nedůvěru předchozí lidovecké vládě. Hlasování iniciovali socialisté kvůli dřívější korupční kauze lidovců a vyhráli ho díky hlasům levicové koalice Unidos Podemos a baskických a katalánských nacionalistů.

Podle deníku El País se ale Rivera bude snažit v kampani získat i hlasy nespokojených socialistů, a proto se snaží vrátit do politického středu. Od něj se jeho strana v posledním více než roce stále více vzdalovala doprava. Rivera se spojil se šéfem lidovců v protivládní kampani za předčasné volby, která vyvrcholila minulý týden velkou manifestací v Madridu.

Rivera se podle deníku El País bude snažit vymazat i krajně pravicovou skvrnu na image své strany. Ta totiž po nedávných volbách v Andalusii podporuje tamního regionálního premiéra z řad lidovců společně s ultrapravicovou stranou Vox. Místní média také tento týden otiskla fotografii z nedělní demonstrace, na níž je Rivera ve společnosti Casada i šéfa Voxu Santiaga Abascala.

Související

Více souvisejících

Španělsko volby ve Španělsku Katalánsko Pablo Casado Pedro Sánchez

Aktuálně se děje

před 5 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy