Kočka jménem Brexit neexistuje. Francouzská ministryně si z lidí vystřelila

Od víkendu se ve francouzských i zahraničních médiích rychle šířila zpráva o kočce francouzské ministryně pro evropské záležitosti Nathalie Loiseauové, která prý svému mazlíčkovi začala říkat "Brexit" kvůli jeho nerozhodnosti. Nyní se však ukázalo, že od členky francouzské vlády šlo pouze o vtip. Žádnou kočku ve skutečnosti nemá, informovala agentura AFP.

Příběh odstartoval článek listu Journal du Dimanche, který vycházel z facebookového příspěvku Loiseauové. "Začala jsem říkat své kočce Brexit. Každé ráno mě vzbudí mňoukáním, protože chce ven z pokoje. Když jí otevřu, zůstane nerozhodně ve dveřích. A když ji dám ven, dívá se na mě nespokojeně," uvedla ministryně na svém profilu.

Už v neděli odpoledne v rozhovoru na rozhlasové stanici RadioJ ale Loiseauová přiznala, že šlo o žert poukazující na neschopnost britských politiků učinit rozhodnutí o způsobu a načasování svého odchodu z Evropské unie.

"Pochopitelně je to vtip... Žádnou kočku nemám," řekla ministryně. Tuto informaci podle AFP potvrdili její spolupracovníci. "Myslím, že pro zvládání brexitu je nutné mít jistý smysl pro humor. Nejen pro mě, ale i pro mé spoluobčany," dodala později.

AFP uvádí, že Loiseauová se patrně ve svém facebookovém příspěvku inspirovala nejrůznějšími vtipnými analogiemi pro brexitový proces, které v těchto dnech kolují po sociálních sítích. Tyto popisy nevycházejí jen z problematických návyků koček, jak ukazuje nedávný tweet uživatelky Dr Emily Kate.

Brexit analogy; We’ve all been on a night out with a mate who says “It’s shit here - let’s go somewhere else.” Then when u leave u realise he has no idea where to go &the place u left wont let u back in.The UK is standing in a kebab shop at 2am arguing about whose fault it is

— Dr Emily Kate (@ekd1v07) 14. března 2019

"Brexitová analogie: Všichni jsme jednou byli v hospodě s kamarádem, který řekne: 'Tady to stojí za hovno, pojďme někam jinam.' A když odejdete, uvědomíte si, že nemá tušení, kam by se dalo jít, a tam, odkud jste odešli, už vás zpátky nepustí. Spojené království stojí u obchůdku s kebabem ve dvě hodiny ráno a hádá se o tom, kdo za to může," napsala uživatelka Dr Emily Kate.

Související

Nathalie Loiseau

Macronova kandidátka urazila kolegy, šéfkou frakce v europarlamentu nebude

Bývalá francouzská ministryně pro Evropu a číslo jedna na vládní kandidátce do Evropského parlamentu Nathalie Loiseauová po sérii urážlivých výroků na adresu evropských politiků musela vzdát boj o funkci šéfa liberální frakce europarlamentu zvoleného minulý měsíc. Píše o tom francouzský tisk.

Více souvisejících

Nathalie Loiseau Francie Kočky Brexit zajímavosti

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy