Macronova kandidátka urazila kolegy, šéfkou frakce v europarlamentu nebude

Bývalá francouzská ministryně pro Evropu a číslo jedna na vládní kandidátce do Evropského parlamentu Nathalie Loiseauová po sérii urážlivých výroků na adresu evropských politiků musela vzdát boj o funkci šéfa liberální frakce europarlamentu zvoleného minulý měsíc. Píše o tom francouzský tisk.

Šance pětapadesátileté političky zmařily úniky z rozhovoru s bruselskými novináři, který byl takzvaně mimo záznam. Lidoveckého kandidáta na předsedu Evropské komise Manfreda Webera v něm například označila za "ektoplazmu" (přeneseně povrchní, nezásadovou osobu) a člověka, kterému se nikdy nic nepodařilo.

A l’évidence #Loiseau ne fait pas son nid à #Bruxelles elle n’aura pas la présidence du nouveau groupe centriste #RenouvelerlEurope en réalité ce n’est pas son échec: C’est d’abord celui de #Macron qui insupporte tous les européens avec son discours et ses épîtres moralisateurs

— Jacques Myard (@JacquesMyard) 13. června 2019

Jednoho evropského poslance nazvala "zahořklým", další europoslankyni "bláznivou" a liberální frakci amatéry, kteří o politice nic neví. Dosavadní šéf skupiny Guy Verhofstadt z Belgie je podle ní zakomplexovaný a německá kancléřka Angela Merkelová představuje "problém Evropy".

O prohlášeních Loiseauové nejprve informoval belgický deník Le Soir a poté další média. Sama politička v e-mailu svým kolegům podle francouzského tisku uvedla, že výroky jí připisované nepoznává.

Koalice Obroda francouzského prezidenta Emmanuela Macrona bude ve 108členné liberální frakci Renew Europe (bývalá ALDE) s 21 křesly nejsilnější národní skupinou. Celá frakce bude v novém Evropském parlamentu, který poprvé zasedne v červenci, třetí nejsilnější po lidovcích (EPP) a socialistech (S&D).

Podle deníku Libération byl kvůli faux pas Loiseauové vstup Macronovy strany Republika v pohybu (REM) na evropskou scénu přímo katastrofický a hlavu Francie incident oslabí před nadcházejícím unijním summitem, na němž budou šéfové států a vlád jednat o obsazení vysokých unijních funkcí.

Loiseauová se dopustila série přešlapů už během agitace před květnovými volbami do EP. Deník Le Parisien její volební kampaň označil za "kalamitní". Obroda v eurovolbách skončila těsně druhá za krajně pravicovým Národním sdružením Marine Le Penové.

Související

Více souvisejících

Nathalie Loiseau Francie Emmanuel Macron evropský parlament

Aktuálně se děje

před 37 minutami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 54 minutami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 6 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Jednání o příměří není ztraceno. Hamás se vrátí do Káhiry, dorazí i ředitel CIA

Delegace palestinského militantního hnutí Hamás odešla z jednání o dočasném příměří v Pásmu Gazy, která se koná v egyptském hlavním městě Káhiře, ale vrátí se na další rozhovory v úterý, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy