Aféra s masem: Polská opozice chtěla svrhnout ministra Ardanowského, marně

I kvůli aféře s hovězím z Polska polská opozice chtěla, aby ve funkci skončil ministr zemědělství Jan Krzysztof Ardanowski. Podle zástupců opozičních stran je tento politik z vládnoucí strany Právo a spravedlnost neschopný a zemědělcům nepomáhá. Vzhledem k rozložení sil v Sejmu, dolní komoře parlamentu, šance na odvolání Ardanowského byly mizivé a dnes Sejm návrh smetl pod stůl.

Poslankyně opozičního klubu Občanská platforma-Občanská koalice (PO-KO) Dorota Niedzielová při středeční parlamentní debatě Ardanowskému vytýkala, že nebyl schopen správně reagovat na reportáž televize TVN o tom, že na jatkách u města Ostrów Mazowiecka ležícím severovýchodně od Varšavy se porážejí nemocné krávy a jejich maso se následně prodává.

"Když vypukl skandál, ministr nejdříve mlčel a pak začal obviňovat novináře," řekla podle portálu wyborcza.pl poslankyně s tím, že maso z nemocných krav bylo pět dní rozváženo po Evropě.

Hovězí se dostalo do řady zemí Evropské unie, včetně Česka nebo Slovenska. Kvůli tomu utrpěla pověst Polska, podotkla. Tvrdí, že příčinou této situace je krize v polské veterinární inspekci, její nedostatečné financování i to, že bez konkurzu bylo vyměněno 13 ze 16 šéfů regionálních veterinárních inspekcí.

Ardanowského se zastal jeho stranický kolega Zbigniew Dolata. Šéf resortu zemědělství podle Dolaty během aféry kolem hovězího "podniknul správné kroky" a šlo prý o výjimečný jev.

Poslance z PO-KO obvinil, že svým chováním v této záležitosti "vědomě škodí" zájmům polského zemědělství. Dodal, že polské potraviny jsou zdravé a chutné.

Porážka nemocného dobytka a následný prodej jejich masa nebyly jedinou aférou, která v poslední době uškodila pověsti polských potravin. Čeští veterináři několikrát v polském mase, hovězím i kuřecím, objevili bakterie salmonely. Naposledy to bylo začátkem tohoto týdne ve více než půl tuně kuřecích řízků. Českého ministra zemědělství Miroslava Tomana, který polskou stranu kvůli problémům s potravinami opakovaně kritizoval, čeká v půlce dubna další schůzka s Ardanowským.

Související

Jan Krzysztof Ardanowski

Ministr doporučoval bobří "ploutev", prý je afrodiziakum. Směje se mu celé Polsko

Polský ministr zemědělství Jan Krzysztof Ardanowski zaskočil a pobavil uživatele internetu tvrzením, že "ploutev" z bobra má blahodárný účinek na sexuální touhu. Neuvědomil si, že bobr nemá ploutev, ale ocas. Chce tohoto savce zařadit na polský seznam zvířat, která lze jíst, ačkoliv žádný takový dokument, jak dnes upozornil portál oko.press, neexistuje.
Maso na českých pultech, ilustrační fotografie

Poláci poslali do Česka další maso se salmonelou, jsou ho tuny

Na českém trhu se podle veterinářů objevily další zhruba čtyři tuny drůbežího masa z Polska se salmonelou. Šlo o dvě zásilky, které směřovaly k příjemcům ve Zlínském kraji. Jedna ze zásilek, ve které bylo 2,25 tuny chlazených kuřat, byla zákazníky nejspíš po tepelné úpravě masa snědena. ČTK to dnes sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Ministerstvo zemědělství uvedlo, že bude chtít o situaci jednat s polskou velvyslankyní Barbarou Ćwiorovou a kontaktuje polského ministra zemědělství Jana Krzysztofa Ardanowského.

Více souvisejících

Jan Krzysztof Ardanowski (polský ministr) Polsko

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 9 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 9 hodinami

před 11 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy