Amatérští potápěči mohou prozkoumat antické vraky, Řecko dalo svolení

Řecko letos poprvé umožní rekreačním potápěčům prozkoumat některé vraky antických lodí, které zatím mohli na vlastní oči vidět pouze archeologové a profesionální potápěči se speciálním povolením. Informovala o tom řecká média. Úřady až dosud místa nálezů lodních vraků pečlivě chránily kvůli obavám, že by je amatérští potápěči mohli poškodit. Nyní z nich chtějí vytvořit podvodní muzea, přičemž první se otevře u ostrova Alonissos v Egejském moři.

Zpřístupnění některých archeologických nalezišť pro veřejnost je součástí projektu BlueMed, který spolufinancuje Evropská komise. První testovací ponor pro zájemce se u ostrova Alonissos, který je součástí souostroví Sporady, uskutečnil o uplynulém víkendu, napsala agentura AP.

Vrak u neobydleného ostrůvku Peristera byl objeven počátkem 90. let minulého století. Jde o pozůstatky obří obchodní lodi, která se potopila v 5. století před naším letopočtem s nákladem 4000 amfor a leží v hloubce 22 až 28 metrů.

"Je to opravdu působivé. I já, který jsem léta pracoval jako podvodní archeolog, jsem byl u vytržení, když jsem se k tomuto vraku poprvé potopil," uvedl Dimitris Kurkumelis, který se na projektu podílí. "Je rozdíl vidět amfory jednotlivě v muzeu a vidět je pak v takovém množství," dodal.

Kromě vraku u Alonissu chtějí řečtí archeologové do roku 2021 zpřístupnit pro prohlídky s průvodcem ještě další tři antické vraky v blízkém Pagasitickém zálivu. Projekt BlueMed ale počítá i se zapojením Itálie a Chorvatska.

Související

Vrak památkově chráněného plavidla u pobřeží Sussexu patří holandské válečné lodi Klein Hollandia.

Vědci identifikovali vrak lodi potopené u pobřeží anglického Eastbournu

Vědcům se podařilo vyřešit záhadu obestírající původ lodi, která se v 17. století potopila u břehů Anglie s nákladem vybraného italského mramoru. Jak informoval zpravodajský server Daily Mail, vrak památkově chráněného plavidla u pobřeží Sussexu patří holandské válečné lodi Klein Hollandia.

Více souvisejících

vraky lodí Řecko Potápění

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy