Vídeňská pohřební služba prodává hračky z lega, můžete mít třeba kremační pec

Vídeňská městská pohřební služba, která na sebe před časem upozornila otevřením e-shopu s upomínkovými předměty, se rozhodla rozšířit svůj sortiment hraček z lega. K dostání jsou nově například kremační pec, figurky truchlících pozůstalých i nebožtíků, smuteční kočár s vraníky či celý hřbitov s náhrobky a hrobařem.

Podle ředitele městské pohřební firmy Markuse Pintera se nápad na prodej hračky zrodil na základě mnoha rozhovorů s klienty, kteří si nevěděli rady s tím, jak o smrti blízkého hovořit s dětmi.

Na e-shopu pohřební služba dosud prodávala z lega jen několik málo hraček, například pohřební tramvaj, která ulice rakouské metropole brázdila v první polovině 20. století, či pohřební vůz. Podle Pintera ale tyto předměty byly určeny spíše sběratelům. Například tramvaj stojí v e-shopu 112,90 eur (2900 korun).

Nově nabízené zboží, které je k mání za cenu od necelých třiceti do necelých devadesáti eur (780 až 2300 korun), ale vzniklo ve spolupráci s vídeňským svazem pro psychoterapii přímo pro děti.

"Děti se se svými pocity často vyrovnávají hrou," vysvětlila zástupkyně svazu Michaela Tomeková. Mlčet před dětmi o smrti blízkého je podle ní nesprávné. "Tabuizovaná témata vytvářejí strach a nejistotu. Dítě i tak cítí, že není něco v pořádku, a s tímto pocitem zůstává osamoceno," varovala Tomeková.

Už loni na podzim vyvolalo otevření e-shopu vídeňské pohřební služby velkou pozornost. Milovníci černého humoru si v něm od té doby mohou koupit třeba trička s nápisy, USB klíče ve tvaru koster či rakví, ale i sklenici medu z květin na Ústředním hřbitově.

Související

Ivo Vondrák

Některá krematoria nestíhají, z Ostravy do Hustopečí bude převezeno 50 těl

Do pátku má Ústřední krizový štáb pod vedením ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) dostat kvůli nárůstu počtu zemřelých statistiku vytíženosti krematorií v jednotlivých krajích. V Česku jich funguje 27. Hamáček dnes po jednání štábu novinářům řekl, že nejhorší situace je v Moravskoslezském kraji, odkud se chystá převoz 50 těl do jihomoravských Hustopečí, kde je volná kapacita.

Více souvisejících

Pohřební služba Vídeň, Rakousko Lego

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 12 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

Extrémní počasí spaluje Asii. Kvůli vedrům umírají desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy