Hammond: Parlament asi bude opět hlasovat o brexitovém referendu

Britský parlament bude dříve či později s největší pravděpodobností opět hlasovat o možnosti vypsání nového referenda o brexitu. Novinářům to dnes řekl ministr financí Philip Hammond, podle něhož vláda premiérky Theresy Mayové tuto variantu stále nepodporuje. Zástupci kabinetu dnes pokračují v jednáních s opozičními labouristy ve snaze dosáhnout kompromisní dohody o odchodu Británie z Evropské unie, kterou by poté měl potvrdit parlament.

"Je to návrh, který by mohl být, a podle všech indicií velmi pravděpodobně bude, v jisté chvíli předložen parlamentu," řekl podle agentury Reuters Hammond o referendu, které by mělo potvrdit, či naopak zvrátit záměr Británie odejít z evropského bloku. O odchodu rozhodli voliči v hlasování před téměř třemi lety a Mayová trvá na tom, že hodlá respektovat jejich vůli.

Část labouristů však stejně jako zástupci menších stran podporuje vypsání referenda nového. O této možnosti už Dolní sněmovna hlasovala v březnu, potřebnou většinu hlasů ale nezískala.

Současná jednání podle Hammonda mohou přinést kompromis přijatelný pro obě strany, který by poté schvalovali poslanci. Pokud by toto řešení brexitového patu zahrnovalo i vypsání referenda, bylo by podle ministra velmi složité stihnout jeho uspořádání před novým termínem odchodu z unie. Ten ve čtvrtek nad ránem stanovili lídři 27 zemí EU po dohodě s Mayovou na 31. říjen.

"Jednání pokračují konstruktivně, takže věříme a jsme optimisté," řekl dnes podle Reuters mluvčí labouristů pro finanční záležitosti John McDonnell. Do konce příštího týdne by mohlo být jasnější, k jakému pokroku skutečně došlo, dodal. Labouristé před začátkem jednání hovořili především o snaze prosadit uzavření celní unie mezi Británií a sedmadvacítkou. Této možnosti se však Mayová a část konzervativců bránila. Podobně nejednotný byl i pohled na referendum.

Britská média se shodují, že případné vypsání plebiscitu vyžaduje s ohledem na zákonem dané lhůty nejméně pět měsíců. Pokud by tedy jednání konzervativců s labouristy neskončila úspěchem v nejbližších týdnech, je tato varianta bez dalšího odkladu brexitu prakticky vyloučena.

Související

Philip Hammond

Britský exministr Hammond oznámil, že nebude kandidovat

Bývalý britský ministr financí Philip Hammond dnes oznámil, že v prosincových předčasných volbách nebude kandidovat. Výrazná osobnost britské politiky tak v dolní komoře parlamentu, Dolní sněmovně, končí po 22 letech. V září po hlasování proti vládě ohledně brexitu bez dohody byl třiašedesátiletý Hammond mezi 21 členy Dolní sněmovny vyloučenými z poslaneckého klubu konzervativců.

Více souvisejících

Philip Hammond (šéf britské diplomacie) Velká Británie Brexit

Aktuálně se děje

před 47 minutami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

Blinken: Odmítnutím dohody Hamás ukáže, že se o Palestince „nestará“

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se v Jeruzalémě setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Po schůzce vyzval palestinské hnutí Hamás, aby přijalo nabízenou dohodu o propuštění rukojmích a příměří.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy