Francouzské strany pozastavují kampaň

Vzhledem k pondělní tragické události, která otřásla nejen francouzským národem, se francouzské politické strany rozhodly, že pozastaví své již rozběhlé kampaně pro volby do Evropského parlamentu. Požár pařížské katedrály Notre-Dame během noci z pondělí na úterý zpustošil značnou část této velkolepé majestátné stavby. Francii a jejímu lidu nyní vyjadřuje solidaritu celý svět.

Téměř všechny francouzské politické strany uvedly, že počínaje pondělní tragickou událostí v Paříži pozastavují své předvolební kampaně pro květnové eurovolby a to především z důvodu, že za hlavní prioritu v současné situaci považují podporu francouzské národní jednoty.

Jeden z předních lídrů kandidátky Macronovy strany La République En Marche vyjádřil, že země prožívá hluboký smutek. Proto se strana nyní nebude kampaní až do odvolání zabývat. Tuto zprávu ztvrdila dnes ráno příspěvkem na svém twitterovém účtu i Nathalie Loiseaau, další z významných kandidátek strany na europoslankyni. Veškeré již naplánované události, rozhovory a oficiální návštěvy kandidátů byly proto okamžitě zrušeny.

Strana republikánů taktéž zrušila naplánované shromáždění, kterým měla její oficiální kampaň odstartovat. Překvapivě se k předchozím dvěma zmíněným stranám přidala i krajně extremistická strana Marine Le Penové – Národní fronta (shromáždění). Zármutek nad událostí vyjádřil jeden z členů strany a potvrdil, že Národní shromáždění tedy taktéž pozastavuje svou kampaň. 

Související

Více souvisejících

Francie Eurovolby katedrála Notre-Dame politické strany EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy