Šlo zabránit zkáze katedrály Notre-Dame? Německý deník má nezvratné důkazy

Už od pondělního večera se spekuluje o tom, zdali šlo zabránit zkáze pařížské katedrály Notre-Dame, kterou postihl rozsáhlý požár. Podle německého deníku Bild přišlo první hlášení o plamenech uvnitř budovy oproti oficiální verzi už o 30 minut dřív.

Rozsáhlý požár, který zdevastoval pařížskou katedrálu Notre-Dame, vypukl podle veřejně známých informací v pondělí okolo 18:50. Německý deník Bild však tvrdí, že tou dobou už mohlo v chrámu hořet minimálně půl hodiny.

Podle informací Bildu se totiž poprvé rozezněl požární alarm už v 18:20, během provedeného průzkumu však žádný požár lokalizován nebyl. Podruhé se hlásič ozval v 18:43, tehdy už se plameny objevit podařilo.

Mluvčí německých hasičů Tobias Thiele Bildu řekl, že v podobně starých budovách neexistují prakticky žádná protipožární opatření, jen ojediněle jsou historické památky v tomto ohledu adekvátně vybaveny. „Dřevo takové věže kostela je tak staré a suché, že hoří velmi rychle,“ uvedl Thiele.

Podobně se již včera vyjádřil mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. „Není tam nějaké samohasicí zařízení, které se do historických budov nedává s ohledem na tu památku. Bylo to spíš už jen o tom, kam se ten požár dostane,“ řekl pro EuroZprávy.cz. Hasiči se podle něj soustředili především na to, aby se požár nerozšířil a oni dokázali dostat cenné historické věci z katedrály.

Thiele dodal, že pro takové staré budovy neexistují plány protipožární ochrany a vše se velmi špatně odhaduje. Podle Kavky se ale na takový požár mohou hasiči připravit. „Třeba minulý rok jsme měli simulovaný požár střechy Obecního domu. Tam se hasiči seznámí s tím prostředím a to cvičení nám dá určitou odpověď na to, jak bychom zasahovali v případě takového požáru.“

Požární expert Serge Delhaye tvrdí, že z neschopnosti lokalizovat zdroj požáru není možné vinit pracovníky na místě. Pro Bild totiž řekl, že obyčejná jiskra může bez povšimnutí doutnat i několik hodin.

Příčina pondělního rozsáhlého požáru dosud není známá a vyšetřování pokračuje. Podle nezávislých odborníků nejspíše vše souvisí s projektem renovace špičky kostelní věže. Pařížská prokuratura zatím oznámila jen to, že oheň podle všech předběžných zjištění vznikl neúmyslným zaviněním.

Související

Více souvisejících

požár katedrály Notre-Dame (15. dubna 2019) katedrála Notre-Dame bild.de Martin Kavka (mluvčí pražských hasičů)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy