Na opravy Notre-Dame je už přislíbena miliarda eur, chrám nebyl pojištěný

Hodnota přislíbených darů na rekonstrukci pařížské katedrály Notre-Dame poničené požárem dosáhla téměř miliardy eur (25,7 miliardy Kč). Uvedl to dnes francouzský novinář a moderátor Stéphane Bern, který se ve svých rozhlasových a televizních pořadech věnuje francouzské historii a památkám.

Díky sbírce vyhlášené soukromou neziskovou nadací Fondation du patrimoine se již v úterý večer shromáždilo 136,3 milionu eur. Dalšími částkami chtějí přispět významné francouzské firmy a podnikatelé, 200 milionů eur shodně přislíbily rodina dědičky kosmetické firmy L'Oréal Françoise Bettencourtové Meyersové a rodina Arnaultových, které patří koncern LVMH vyrábějící luxusní zboží.

Po 100 milionech eur hodlají věnovat miliardář François-Henri Pinault, šéf mezinárodní luxusní skupiny Kering, a energetická společnost Total.

Pařížská radnice na renovaci chrámu uvolnila 50 milionů eur a region Île-de-France deset milionů eur. Peníze na opravu slavné gotické památky vybírají i další nadace, uvedla na svém webu rozhlasová a televizní stanice RTL.

Rekonstrukce katedrály poškozené požárem bude podle prvních odhadů stát více než miliardu eur. Francouzské sdružení pojišťoven dnes podle deníku Le Monde potvrdilo, že chrám pojištěný nebyl, neboť jej vlastní stát, který je tím pádem i pojišťovatelem. Tento systém je ve Francii uplatňován od konce 19. století. Břímě financování renovace tak připadne na stát.

Podíl pojišťoven ale nelze vyloučit, protože požár podle předběžných zjištění souvisel se současnými opravami památky. Na nich se podílelo pět firem, a ty pojištění uzavřené mají.

Související

Více souvisejících

požár katedrály Notre-Dame (15. dubna 2019) katedrála Notre-Dame Paříž Bernard Arnault Francie

Aktuálně se děje

před 9 minutami

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Rusové odhalili hlavní problém ukrajinské armády

Rusové i mnozí analytici si uvědomují, že hlavním nedostatkem, který teď Ukrajinu sužuje, jsou lidské zdroje. Moskevské síly dobyly nejméně devět vesnic a osad poblíž Charkova v náporu, který má podle analytiků roztáhnout ukrajinské jednotky a odvrátit je od bojů jinde.

před 50 minutami

Slide

RECENZE: Anifilm prořízl podvratný (anti)western Slide od animátorské legendy Billa Plymptona

Minulý týden v Liberci proběhl největší festival animovaného filmu u nás. Vedle výherního filmu Kuře pro Lindu uvedl v hlavní soutěži celovečerních filmů novinku nezávislého amerického tvůrce Billa Plymptona, jenž na jednom z minulých ročníků festivalu zasedal v porotě a uvedl svou retrospektivu. Jeho westernově laděný Slide nepřestává okouzlovat svérázným stylem animace i žánrovou subverzí.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ukrajina plánuje v pondělí rekordní dovoz elektrické energie z pěti evropských zemí

Ukrajina plánuje v pondělí rekordní dovoz elektrické energie z pěti evropských zemí včetně Slovenska. Důvodem jsou značné škody na energetické infrastruktuře po ruských útocích, uvedlo tamní ministerstvo energetiky. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy