Londýn ve válce s aktivisty. Přilepili se k vagonům, už 390 zatčených

Policie v Londýně od pondělí, kdy ekologičtí aktivisté začali blokovat dopravu ve snaze přinutit vládu k rázným krokům v boji proti klimatickým změnám, zadržela na čtyři stovky demonstrantů. Dnes o tom informovala agentura DPA.

"Doposud bylo zadrženo asi 390 lidí," uvedla mluvčí londýnské policie. Tři z nich, kteří se v úterý z nástupiště lepidlem přilepili k vagonům, by ještě dnes měli stanout před soudem.

Police getting stuck in at Oxford Circus...We respect they have a job to do but so do we; to get our government to act now and avoid irreversible climate change & ecological collapse. If you eat food or drink water, this is for you. Join us in #ExtinctionRebellion today! pic.twitter.com/4xS5ZO6Xnc

— Extinction Rebellion London Ⓧ (@LdnRebellion) 18. dubna 2019

Do ekologických protestů na několika místech v centru Londýna se v pondělí zapojily tisíce lidí a organizátoři ohlásili, že blokovat provoz chtějí nepřetržitě přinejmenším do pátku.

Protesty organizuje skupina Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí), která má podle BBC tři základní požadavky: nulové uhlíkové emise do roku 2025, zřízení občanského shromáždění pro nalezení řešení ekologických problémů a to, aby vláda říkala pravdu o klimatických změnách. Skupina se chce sejít s britskou premiérkou Theresou Mayovou a vzkazuje, že své protesty bude stupňovat, pokud vláda nezačne konat.

Související

Karel Havlíček

Konec uhlí v Česku: Komise doporučila rok 2038. Podle ekologů je to pozdě

Uhelná komise dnes doporučila ukončit využívání uhlí v České republice v roce 2038. Z devatenáctičlenné komise hlasovalo 15 členů komise pro rok 2038, dva byli proti a dva se zdrželi. Na tiskové konferenci to řekl vicepremiér a ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO), který je jedním z předsedů komise. Rozhodnutí označil za kompromis.

Více souvisejících

Extinction Rebellion (Vzpoura proti vyhynutí) Londýn Velká Británie

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 47 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

Izraelci se brání Bidenovu ultimátu: Pro dosažení svých cílů uděláme vše

Izrael podnikne všechny nezbytné kroky k tomu, aby v Pásmu Gazy dosáhl svých válečných cílů. Prohlásil to izraelský ministr obrany Joav Galant v reakci na tlak Spojených států zastavit izraelskou operaci ve městě Rafah, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy