Britští liberální demokraté zahájili kampaň – jsou pro zastavení brexitu

Britská Liberálně demokratická strana zahájila před tímto víkendem v Londýně svoji kampaň pro letošní volby do Evropského parlamentu. Ty se budou ve Spojeném království konat 23. května, pokud země do té doby nedojedná tzv. brexitovou dohodu nebo se nerozhodne z Evropské unie vystoupit k 1. červnu bez dohody. Liberální demokraté zaměřují svoji předvolební rétoriku jednoznačně na zastavení a zrušení brexitu. Strana je jedinou z tradičních britských stran, která od počátku úvah o odchodu země z Evropské unie hájí setrvání v evropském bloku. I z tohoto důvodu získala v průběhu uplynulého roku mnoho nových členů, původně nezávislých nebo nepocházejících z rozdílných politických táborů.

Liberální demokraté v pátek v rámci zahájení celoevropské kampaně představili kandidátku obsahující seznam 70 jmen, jsou mezi nimi bývalí žurnalisté, členové místních rad i političtí nováčci.

Lídr strany Vince Cable prohlásil, že jeho strana chtěla v rámci předvolební kampaně spolupracovat s dalšími proti-brexitovými stranami, především s nedávno vzniklou Change UK (dříve Nezávislá skupina, pozn. red.), která svoji kampaň odstartovala již v minulém týdnu, a dále také se Stranou zelených. Liberální demokraté nabídli zmíněným stranám možnost spojení se, a to z důvodu stejného pohledu na brexit, který považují za „existenciální“ záležitost pro britský politický systém i společnost. Představitelé Change UK však možnou spolupráci, a dokonce společnou kandidátku, s liberálními demokraty proti tradičním britským stranám pro nadcházející eurovolby odmítli. Strana zelených nabídku ignorovala.

Předseda liberálních demokratů to okomentoval slovy: „Je to velká škoda a lituji toho, že do voleb nejdeme s ostatními proti-brexitovými stranami společně.“ Liberální demokraté nicméně i přes tuto skutečnost očekávají právě kvůli anti-brexitové rétorice v květnových volbách úspěch, uvedla britská BBC.

Jedna z členek strany – Siobhan Benitaová, považuje brexit za „celonárodní fiasko“, které upozornilo na nefunkčnost současného politického systému Británie. Konzervativci i opoziční labouristé podle Benitaové svým jednáním nadále klamou obyvatele ostrovů a nepřináší jim to, co v rámci kampaně před referendem slíbili.

Oproti tomu právě liberální demokraté chtějí dát britským občanům šanci, aby v rámci eurovoleb vyjádřili svoji nespokojenost s aktuální situací a dali vládě Theresy Mayové jasně najevo, že požadují nové všelidové hlasování. Uskutečnění nového referenda by podle lídra Cableho napomohlo k odblokování patové situace ve Spojeném království.

Související

Více souvisejících

Vince Cable (Liberálně demokratická strana VB) Eurovolby EU (Evropská unie) Brexit volební kampaň Change UK

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 31 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy