Šefčovič je kandidátem V4 na funkci ve strukturách EU, zní ze Slovenska

Místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič je společným kandidátem čtyř středoevropských zemí z uskupení visegrádská čtyřka (Slovensko, Česko, Maďarsko a Polsko) na některou z vrcholných funkcí v EU po evropských volbách. Novinářům to dnes řekl slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák.

"Je dohoda na úrovni visegrádské čtyřky, že společným kandidátem našeho seskupení pro některou z vrcholných pozic v nových evropských strukturách je Maroš Šefčovič. Jsme přesvědčeni o tom, že Maroš má všechny předpoklady, aby takovou pozici zastával," řekl Lajčák.

Šéf slovenské diplomacie neupřesnil, jakou pozici by Šefčovič mohl v unii nově zastávat. "Jednání začínají, nebudou jednoduchá. Děkujeme našim partnerům z visegrádské čtyřky, že se shodli na této kandidatuře. Věřme, že bude úspěšná," uvedl Lajčák.

Český premiér Andrej Babiš před odletem na summit státníků unijních zemí do Bruselu popřel informace listu Hospodářské noviny, že zmíněná čtveřice středoevropských států bude navrhovat Šefčoviče na post předsedy Evropské komise. Dlouholetý diplomat Šefčovič neuspěl v březnových přímých volbách slovenského prezidenta.

Související

Maroš Šefčovič

EU nepracuje přímo na dalších sankcích, ale na dotažení detailů, uvedl Šefčovič

Evropská komise (EK) a členské státy EU nyní nepracují přímo na dalším, sedmém evropském sankčním balíku proti Rusku. EK dnes představí opatření, jež se týkají dotažení některých detailů z předcházejících balíků s cílem zabránit neplnění sankcí. Zároveň chce EU dostat sankce do souladu se závěry zemí G7. Na dnešní tiskové konferenci po jednání Rady pro obecné záležitosti (GAC) v Praze to řekl místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič.
Maroš Šefčovič

Evropští lídři vyjadřují výhrady k vládě Tálibánu, Peking reaguje pozitivněji

Prozatímní afghánská vláda jmenovaná v úterý radikálním hnutím Tálibán podle Evropské unie není "inkluzivní" a neodráží etnickou a náboženskou různorodost afghánské populace. Výhrady k novému kabinetu, který je tvořen pouze muži včetně lídrů Tálibánu z 90. let, dnes odděleně vyjádřili i představitelé vlád Německa, Francie a Británie.

Více souvisejících

Maroš Šefčovič Miroslav Lajčák visegradská čtyřka Andrej Babiš evropská komise

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Černý kašel se v Česku nadále šíří. Nejvíce mezi náctiletými

V Česku bylo během minulého týdne evidováno 1476 nových případů černého kašle, informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). V letošním roce již bylo odhaleno 9 370 případů pertuse.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy