Britská strana z přeběhlíků se rozpadá. Poslanci jdou zase o dům dál

Britské uskupení Change UK, které na konci února vytvořilo 11 přeběhlíků ze dvou hlavních politických stran, dnes přišlo o šest svých poslanců. Působení nové strany od začátku provázely problémy, což vyvrcholilo zklamáním v podobě zisku 3,4 procenta hlasů v nedávných volbách do Evropského parlamentu (EP). Zákonodárci, kteří poslanecký klub Change UK opustili, budou podle zpravodajského webu BBC v parlamentu spolupracovat z pozice nezávislých politiků.

Dosud Change UK tvořilo osm bývalých labouristů a trojice dřívějších poslankyň za konzervativce. Tito zákonodárci se v únoru postupně rozhodli vystoupit ze svých stran zejména kvůli výhradám vůči přístupu stranických špiček k brexitu. Labourističtí přeběhlíci kromě toho poukazovali i na laxní přístup lídra své strany Jeremyho Corbyna k projevům antisemitismu ve straně.

"Jsem hluboce zklamaná, že v takto klíčovém okamžiku pro britskou politiku učinili naši bývalí kolegové toto rozhodnutí," citoval deník The Times vyjádření Anny Soubryové, která nově Change UK povede. Bývalá konzervativní poslankyně nyní zastupuje stranu společně se čtyřmi bývalými labouristy.

Jakou cestu zvolí odcházející šestice, nebylo ihned zcela jasné, britští novináři však spekulují, že by se mohli přidat k Liberálním demokratům. Podle BBC uvedli, že se "navrátí ke vzájemné podpoře jakožto uskupení nezávislých členů parlamentu".

"Tohle v podání Change UK musí být rekord pro nejkratší působení jakékoli nové strany bez totálního schismatu. Výtečná práce," komentoval rozpad nové formace politický zpravodaj televize Sky News Lewis Goodall. Hnutí po medializovaném vzniku na přelomu února a března nedokázalo přitáhnout výraznější podporu voličů a na konci května nezískalo žádný mandát v europarlamentu.

Související

Brexit

Britští liberální demokraté zahájili kampaň – jsou pro zastavení brexitu

Britská Liberálně demokratická strana zahájila před tímto víkendem v Londýně svoji kampaň pro letošní volby do Evropského parlamentu. Ty se budou ve Spojeném království konat 23. května, pokud země do té doby nedojedná tzv. brexitovou dohodu nebo se nerozhodne z Evropské unie vystoupit k 1. červnu bez dohody. Liberální demokraté zaměřují svoji předvolební rétoriku jednoznačně na zastavení a zrušení brexitu. Strana je jedinou z tradičních britských stran, která od počátku úvah o odchodu země z Evropské unie hájí setrvání v evropském bloku. I z tohoto důvodu získala v průběhu uplynulého roku mnoho nových členů, původně nezávislých nebo nepocházejících z rozdílných politických táborů.

Více souvisejících

Change UK Parlament Velké Británie

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko ještě víc zvýší výrobu zbraní. Kvůli americké podpoře Ukrajiny

Ve středu ruský ministr obrany Sergej Šojgu nařídil zvýšení výroby zbraní s důrazem na urychlení dodávek pro konflikt na Ukrajině. Toto rozhodnutí přichází týden poté, co americký prezident Joe Biden podepsal nový vojenský balíček v hodnotě desítek miliard dolarů jako pomoc pro Kyjev.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy