Postrach německých nemocnic Högel opět dostal doživotí. Zabil 85 pacientů, některé pak "oživoval"

Bývalý německý nemocniční ošetřovatel Niels Högel byl dnes za vraždu 85 lidí odsouzen k doživotnímu vězení. Informovala o tom agentura DPA, podle níž soud v Oldenburgu konstatoval mimořádnou závažnost viny pachatele, což znamená, že je téměř vyloučené jeho předčasné propuštění po obvyklém přezkoumání po 15 letech věznění. Dvaačtyřicetiletý Högel si už odpykává doživotí za dvě vraždy, za něž byl odsouzen v roce 2015.

Högel byl dnes usvědčen z vraždy 85 pacientů. Loni byl nově obžalován z vraždy 98 lidí, dohromady tak byl viněn z rovné stovky vražd. V pěti případech obžalovaný vinu popřel a na zbylé oběti si údajně nepamatuje. Nevyloučil ale, že i v nich zabíjel.

Podle DPA obhajoba trvala na tom, že Högel se dopustil vraždy v 55 případech a že ve 14 případech šlo o pokus o vraždu. V dalších 31 případech požadovala zproštění viny. Státní zastupitelství naopak tvrdilo, že je 97 vražd prokázaných.

Verpleger Niels #Högel is opnieuw veroordeeld tot levenslang. De rechter acht bewezen dat hij 85 patiënten heeft vermoord. In vijftien gevallen was er niet genoeg bewijs. Hiermee gaat Högel de boeken in als de grootste seriemoordenaar in de naoorlogse geschiedenis van Duitsland. pic.twitter.com/TxTV2q33Ik

— Judith vd Hulsbeek (@juhuls) 6. června 2019

Högel je označován za největšího sériového vraha v dějinách poválečného Německa. Své oběti zabíjel v letech 2000 až 2005 na klinikách v severoněmeckých městech Oldenburg a Delmenhorst. Na klinice v Oldenburgu pracoval Högel od června 1999 do října 2002 a v nemocnici v nedalekém Delmenhorstu mezi prosincem 2002 a červencem 2005.

Ošetřovatel pomocí léků ovlivňujících činnost srdce přiváděl pacienty do stavu vyžadujícího oživování, aby při jejich následné záchraně mohl prokazovat své schopnosti. Oživit se mu je ale často nepodařilo. Některé pacienty přitom oživoval během jedné noci i několikrát.

"Vaši počínání nelze pochopit," řekl soudce Sebastian Bührmann obžalovanému. Rozsah zločinu znázornil poukazem na právní systém ve Spojených státech, kde se na rozdíl od Německa sčítají tresty za jednotlivé činy. Za 85 vražd by tam Högel podle soudce dostal 1275 let žaláře.

Högel zabíjel týden co týden, měsíc co měsíc a rok co rok a každý jednotlivý čin soud projednal, zdůraznil soudce. "Připadal jsem si jako účetní smrti," poznamenal Bührmann.

Högel se ve středu ve své závěrečné řeči příbuzným obětí omluvil a hovořil o lítosti a studu. Během procesu si prý uvědomil, kolik nedozírného žalu svými "strašnými činy" způsobil.

Soudní znalec předtím potvrdil, že obžalovaný je příčetný, i když vykazuje nápadné poruchy osobnosti. Ty ale podle něj nejsou tak výrazné, jako u duševně nemocných osob. Högelovi však chybí stud, pocit viny, lítost a empatie, konstatoval znalec v oboru psychiatrie Henning Sass na konci dubna.

Související

Více souvisejících

Niels Högel (ošetřovatel-vrah) Sérioví vrazi Německo pacienti Věznice

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 32 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy