Masakr v redakci Charlie Hebdo: Kdo pomáhala atentátníkům? Soud začne v dubnu 2020

Soudní proces se skupinou lidí obžalovaných z podílu na atentátech na redakci časopisu Charlie Hebdo a obchod s potravinami z ledna 2015 začne v dubnu příštího roku. Informovala o tom dnes agentura AFP s odvoláním na justiční zdroje. Celkem 14 obžalovaných se má zpovídat z toho, že podle prokuratury podporovali atentátníky, jejichž vinou zemřelo 17 lidí.

Skupina čelí podezření, že logisticky podporovala bratry Chérifa a Saida Kouachiovy, kteří 7. ledna 2015 zabili dvanáct lidí při útoku na pařížskou redakci satirického časopisu.

Podle žalobců pomáhali i Amédymu Coulibalymu, který v následujících dvou dnech zavraždil čtyři rukojmí v obchodě s košer potravinami na východě francouzské metropole. Obžalováni byli letos v lednu.

Proces před zvláštním soudem v Paříži by měl podle AFP trvat od 20. dubna do 3. července příštího roku.

Policie po útocích zatkla 11 podezřelých, trojici dalších se podařilo prchnout. Dva z nich zamířili ještě před atentáty na Blízký východ a jejich osud je podle francouzských médií neznámý. Všichni tři hlavní strůjci atentátů byli zabiti.

Související

Francie si připomněla oběti útoku na redakci Charlie Hebdo

Francie si připomněla oběti útoku na redakci Charlie Hebdo

U příležitosti šestiletého výročí teroristických útoků na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo a obchod s košer potravinami, při nichž zahynulo 17 lidí, se dnes v Paříži v omezeném počtu sešli francouzští představitelé na neokázalém pietním obřadu, informovala agentura AFP. Jde o první připomínku útoků z ledna 2015 od doby, kdy soud v Paříži v polovině prosince vynesl rozsudky nad víc než desítkou spolupachatelů útoků.

Více souvisejících

Teroristické útoky ve Francii: na redakci týdeníku Charlie Hebdo (7. ledna 2015) a košér obchod (8. ledna 2015) Francie Amedy Coulibaly (7. ledna s bratry Kouachiovými zosnoval dvojici teroristických útoků) Charlie Hebdo

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy