Obří spermie v centru Londýna. Britové se bouří, svět směje

Londýn připravuje stavbu nového mrakodrapu, který by se měl stát druhou nejvyšší budovou v západní Evropě. Její předkládaný tvar však vyvolal velké pozdvižení na sociálních sítích. Podle nich vypadá jako sperma či vibrátor. K budově se negativně vyjádřili i angličtí historici.

Se svými 305 metry by se tzv. „Tulipán,“ jak se budově přezdívá, by se mrakodrap stal druhou nejvyšší budovou v Londýně, po 310metrů vysokém mrakodrapu Shard, který se nachází v blízkosti London Bridge.  

Design budovy byl navržen společnosti Foster and Partners. Ta stojí např. za visutým ocelovým mostem Millenium Bridge a londýnskou radnici. Společnost odhaduje, že by ji mohlo navštívit 1,2 milionu lidí každý rok.

Dominantou mrakodrapu bude skleněná kopule ve tvaru „ pupenu“.  Mrakodrap by se měl chlubit 12 podlažími přístupnými veřejnosti, vyhlídkovými plošinami, restauracemi či sky barem. Podle člena komise Chrise Haywarda se jedná o „ jedinečnou atrakci pro návštěvníky“, která má potenciál „hrál důležitou roli“ při realizaci Londýna jako „ živoucího 24/7 města“.

Ne všichni jsou však z nové budovy nadšení. Předseda historiků Anglie, Duncan Wilson tvrdí, že tato „výtahová šachta s boulí nahoře“ poškodí přesně to, čeho chce město a architekti budovy dosáhnout – cestovní ruch a výhled na londýnské historické dědictví. Varuje, že nová budova zastíní Tower of London (bývalé sídlo královské rodiny – poznámka redakce), symbol města a jedno z nejnavštěvovanějších londýnských míst.

Podle Wilsona je Tower of London už tak poškozena mrakodrapem Walkie Talkie. Ten byl v tradiční britské soutěži v roce 2015 označen za „nejošklivější budovu Londýna“. Kritici mu kromě vzhledu vyčítají též to, že svými skly rozpaluje okolní ulice. Např. majitel auta značky Jaguar budovu obvinil, že mu svými odrazy paprsků slunce roztavila část vozidla.

Ani „Tulipán“ nevzbuzuje u všech obyvatel Londýna nadšení. Na sociálních sítích se budově vysmívali s tím, že její pánovaný tvar připomíná vibrátor, obrovské sperma, tampón, „uchošťour“ či penis.

Foster and Partners se výtkám brání odkazem na údajně nezávislou studii, podle které většina Londýňanů budovu schvaluje. Podle průzkumu provedeného společností ComRes dvě třetiny respondentů (64%) si myslí, že Tulipán bude atraktivním doplňkem londýnského  panorama, zatímco 69% se domnívá, že navrhovaná budova bude mít pozitivní dopad na „přitažlivost města jako návštěvní a kulturní destinace“.

Projekt, financovaný miliardářem Jacobem Safrou, majitelem moderní kancelářské budovy Gherkin, by se měl začít stavět v roce 2020. Plánované datum dokončení a otevření budovy je rok 2025.

Nicméně, k stavbě nemusí vůbec dojít. Architekti stále čekají na schválení plánu londýnským starostou Sadiqem Khanem.  

Související

Špička Gevora hotelu, nejvyššího hotelu světa

CNN: Loni se dostavělo 106 mrakodrapů, nejméně od roku 2014

Za loňský rok se v celém světě dostavělo 106 budov s výškou přesahující 200 metrů. To je o 20 procent méně než v roce předchozím a nejméně od roku 2014. Ve své zprávě to uvedla Rada pro výškové budovy a městské bydlení (CTBUH). Podle ní jsou za zpomalením výstavby zejména ekonomické potíže vyvolané epidemií covidu-19, uvedl dnes zpravodajský server CNN.

Více souvisejících

Mrakodrapy Mrakodrap Walkie-Talkie (Londýn) Londýn Velká Británie

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 4 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 11 hodinami

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy