Významné země EU zvažují sankce vůči Madurovi. Je v tom ale háček

Pět významných evropských zemí zvažuje uvalení sankcí na venezuelského prezidenta Nicoláse Madura a několik vysokých činitelů jeho režimu v reakci na nedávný tvrdý postup venezuelských úřadů proti politickým odpůrcům. Trvají však neshody ohledně načasování kvůli obavě z ohrožení nynějších jednání v Norsku o možném východisku z krize v jihoamerické zemi. Napsala to agentura AP s odvoláním na několik informovaných zdrojů.

Finanční a cestovní restrikce zatím probírá pětičlenné jádro - Británie, Francie, Německo, Nizozemsko a Španělsko - než příslušný návrh předloží Evropské radě, tvrdí diplomaté a členové venezuelské opozice, kteří jsou se záměrem obeznámeni. Podle AP jde o pět zdrojů, které chtějí zůstat v anonymitě, protože nemají povolení o tom veřejně mluvit.

Sankce by měly postihnout desítku lidí, včetně Madura, ale konečné rozhodnutí zatím nepadlo. Uvnitř uvedené skupiny zemí je ještě třeba překonat některé rozdílné názory, než bude návrh předložen exekutivním orgánům Evropské unie.

Větší shoda existuje v nutnosti potrestat vedoucí činitele ozbrojených sil a justice, kteří byli nápomocní při zatýkání spojenců opozičního vůdce Juana Guaidóa. To se týká především ministra obrany Vladimira Padrina, jehož rodina žije ve Španělsku.

A record number of Venezuelan refugees and migrants arrived at the border with Peru yesterday. Our UNHCR staff are working round the clock, alongside our partners, to respond to their most urgent humanitarian and protection needs. #Venezuela pic.twitter.com/eumD11A304

— UNHCR, the UN Refugee Agency (@Refugees) 15. června 2019

Na seznamu je ale i ministr komunikací Jorge Rodríguez, který dosud vedl Madurovu delegaci na jednáních s opozicí v Norsku, a také Jorge Márquez, jenž stojí v čele mocného úřadu, který začátkem roku umlčel vysílání španělské stanice Antena 3 a britské BBC.

"Naší prioritou není zavést nové sankce. Ale nechceme ani uvolnit tlak na členy venezuelské vlády," řekl podle AP nejmenovaný pracovník španělského ministerstva zahraničí. "Hlavní pozornost se v této chvíli soustředí na dialog v Norsku," vysvětlil podstatu diskusí kolem sankcí.

Související

Více souvisejících

EU (Evropská unie) Nicolas Maduro Venezuela sankce

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Manchester City

Komise si posvítí na Manchester City. Velkoklub podezřívá z porušení finančních pravidel

Možná je to začátek konce úspěšného období anglického velkoklubu Manchesteru City pod majiteli ze Spojených arabských emirátů. Ten je totiž podezřelý z porušení hned 115 finančních pravidel, a pokud se po prošetření nezávislé komise některá či dokonce všechna prokážou, hrozí manchesterskému celku nejen odpočet bodů, ale vše může klidně skončit vyloučením z Premier League.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Válka v Izraeli

Válka v Gaze má přes 34 tisíc obětí, tvrdí Palestinci. OSN řekla, jak s jejich údaji pracuje

Konflikt mezi Izraelem a hnutím Hamás si podle palestinského ministerstva zdravotnictví vyžádal již 34 344 palestinských obětí. Zveřejněný seznam obsahuje údaje o většině zabitých, včetně jmen, věku a pohlaví. Mnoho obětí jsou děti, přičemž seznam zahrnuje i 169 novorozenců a stovky dalších mladších deseti let. Izrael oficiální čísla zpochybňuje, zatímco OSN potvrzuje, že palestinské údaje bývají přesné.

před 11 hodinami

Čech měl spolu s Američany a Španěly zavraždit Madura. Počet zadržených roste

Venezuelské úřady v úterý oznámily zadržení čtvrtého Američana, který je podezřelý z údajného spiknutí proti prezidentovi Nicolásu Madurovi.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy