Otřes v Britské vládě. Hammond kvůli brexitu končí

Britský ministr financí Philip Hammond ve středu podá demisi. V televizi BBC dnes prohlásil, že tak učiní před tím, než ho podle něj odvolá pravděpodobný příští premiér Boris Johnson. Hammond nesouhlasí s odchodem své země z Evropské unie bez dohody, což Johnson nevylučuje.

"Jsem si jist, že nebudu odvolán, protože hodlám odstoupit před tím, než se tak stane," řekl Hammond. "Jestliže se Boris Johnson stane ministerským předsedou, chápu, že podmínky pro působení v jeho vládě budou zahrnovat akceptování brexitu bez dohody 31. října. To není nic, k čemu bych se kdy mohl přihlásit." Svou demisi má v úmyslu podat ještě do rukou odcházející premiérky Theresy Mayové.

Situace se podle Hammonda může "trochu zkomplikovat" v případě, že pozici předsedy Konzervativní strany a tím i premiérské křeslo získá Johnsonův rival Jeremy Hunt. Avšak "veškeré průzkumy" ukazují na to, že Johnson zvítězí, řekl Hammond.

Jak poznamenala agentura AP, Hammond by byl novým vůdcem Konzervativní strany a zároveň premiérem odvolán tak jako tak. Stoupence brexitu, kteří nyní u vládních konzervativců převažují, totiž pobouřil svými varováními ohledně ekonomických dopadů, které bude mít odchod Británie z Evropské unie.

Jméno nástupce premiérky Mayové bude Británie znát v úterý. O den později vítěz převezme křeslo premiéra. Podle britského tisku připravují rezignaci i dva další členové britského kabinetu, ministr spravedlnosti David Gauke a ministr pro mezinárodní rozvoj Rory Stewart.

Původně měla Británie opustit EU už 29. března, nakonec byl ale brexit odložen. Britští poslanci totiž neschválili dohodu o vystoupení z Evropské unie, kterou vyjednala Mayová. Nový termín brexitu je stanoven na 31. října. Johnson slíbil, že země unii opustí 31. října "stůj co stůj" - tedy s dohodou, nebo bez ní. To si nepřejí ani lídři dalších členských zemí, ani britský parlament.

Johnson říká, že o dohodě stanovující podmínky odchodu země z EU je třeba znovu jednat. To ale sedmadvacítka odmítá. Podobný názor má i Johnsonův rival Jeremy Hunt. Problémem brexitové dohody je takzvaná irská pojistka, která má za cíl zabránit obnovení klasické hranice mezi Irskou republikou, která zůstává v EU, a britským Severním Irskem.

Související

Philip Hammond

Britský exministr Hammond oznámil, že nebude kandidovat

Bývalý britský ministr financí Philip Hammond dnes oznámil, že v prosincových předčasných volbách nebude kandidovat. Výrazná osobnost britské politiky tak v dolní komoře parlamentu, Dolní sněmovně, končí po 22 letech. V září po hlasování proti vládě ohledně brexitu bez dohody byl třiašedesátiletý Hammond mezi 21 členy Dolní sněmovny vyloučenými z poslaneckého klubu konzervativců.

Více souvisejících

Philip Hammond (šéf britské diplomacie) Velká Británie

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 36 minutami

před 45 minutami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Zemřel zakladatel a výrazná osobnost ODS Miroslav Macek

Ve věku 79 let zemřel zakladatel a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Podle serveru Novinky zemřel ve středu po krátké a těžké nemoci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy