Zemřel Kazimierz Albin. Poslední Polák, který přežil první transport do Osvětimi

Zemřel poslední přeživší Polák z prvního transportu do nacistického koncentračního tábora v Osvětimi. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na sdělení osvětimského muzea, podle něhož Kazimierz Albin skonal v noci na dnešek ve věku 96 let.

"S velkým zármutkem jsme přijali zprávu, že zesnul Kazimierz Albin, poslední z přeživších z prvního transportu Poláků do německého tábora v Osvětimi," sdělilo museum na svém twitteru.

With great sorrow we received information about the death of Kazimierz Albin, the last living survivor of the first transport of Poles to the German Auschwitz camp (No. 118), a friend of the Memorial, a long-term member of the International Auschwitz Council. He was 96 years old. pic.twitter.com/24VyjSfsdE

— Auschwitz Memorial (@AuschwitzMuseum) July 23, 2019

Albina, který se narodil v roce 1922, zadrželi Němci v lednu 1940 na Slovensku, když se snažil utéct z okupovaného Polska. Následně byl 14. června převezen do Osvětimi prvním transportem polských zajatců. Těm byla vytetována čísla od 31 do 758; Albin měl číslo 118.

Albin byl jedním ze 140.000 až 150.000 nežidovských polských vězňů vězněných v Osvětimi. Většina těchto Poláků v táboře zemřela. V roce 1942 nacisté tento objekt změnili ve vyhlazovací tábor pro milion Židů.

Albin přežil díky znalosti němčiny, která mu zajistila místo kuchaře v kantýně SS. V únoru 1943 odtamtud pak s několika dalšími polskými vězni utekl, když v noci za desetistupňového mrazu nazí přeplavali přes částečně zamrzlou řeku. Poté se připojil k odboji.

Kazimierz Albin Osvětim Polsko

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy