Česká rodina čekala tři dny v Polsku na pomoc. Na sociálních sítích se jí vysmívají

Rodina Ševcových si chtěla jen užít dovolenou v Polsku. Namísto toho se však proměnila v horor. Rodina uvízla na tři dny na dálnici, než se s pomocí místních dostala domů. Příběh vzbudil velkou reakci na sociálních sítích. Někteří se rodině posmívají, jiní ji vyjadřují podporu. Mezi nimi jsou i některé známé osobnosti.

Rodina patří mezi ty sociálně slabší. Kvůli nedostatku peněz nejezdila na dovolenou. Tento rok se to rozhodla změnit.

„Když se každý rok žáci ve škole baví, kde byli o prázdninách, naši kluci vždycky odpovídali, že oni zase nikde. Pokaždé nás přitom prosí, že chtějí vidět moře. Letos jsme si řekli, že jim přání splníme, ani manžel ještě u moře nikdy nebyl,“ sdělila serveru iDNES.cz Eva Ševcová z vísky na Náchodsku.

Na cestu s cestovou však neměla rodina peníze. Rozhodla se proto vyrazit na vlastní pěst. Za třicet tisíc korun koupili sedmimístný Fiat Ulysse. Majitel se zaručoval, že auto je v pořádku. Auto skutečně, navzdory svému poněkud zanedbanému stavu, prošlo relativně nedávnou technickou kontrolou.

Nakonec se však auto ukázalo být problémem. Na zpáteční cestě, poté, co se tři synové a jejich otec poprvé vykoupali v moři, se vydali v pondělí na cestu zpět. Prvním varovným signálem, že cesta nebude tak hladká, jak by si rodina přála, bylo vybytí autobaterie. Jiní řidiči ji však pomohli nabít. Rodina to přisuzovala tomu, že přes ní mělo zapnutou lednici.

Po sotva 80 kilometrech však rodina musela zastavit u pumpy na parkovišti u McDonald’s. Uvolnila se totiž kladka řemenu k alternátoru, který dobíjí baterii. Ostatní řidiči, když viděli zřejmě už jednou opravovanou kladku a bouchající motor, zrazovali rodinu, aby jela dál.

Eva zavolala pojišťovně a žádala odtah. Pojišťovna jí však řekla, že pojistka pokrývá náklady jen do 1 500 polských zlotých (9 000 korun) a že zbytek musím doplatit. Za dodatečné náklady by musela zaplatit 35 až 45 000 korun. „Kde bych na to vzala? Takové peníze nemám ani doma,“ uvedla Eva. Rodina u sebe měla jen 77 zlotých (460 korun).

Rodina, které se navíc vybily i jejich mobily, se rozhodla zkusit štěstí a vydat se na cestu. Baterie však přestala dobíjet a elektronika začala jednotlivé světla odpojovat. Auta si všimli policisté a odtáhli jej na odstavnou plochu.

Na té smůlou pronásledovaná rodina zůstala dva dny. Projíždějící auta sice zastavovala, když si všimla auta označeného výstražnými trojúhelníky a s cedulí „SOS Česká republika“ na střeše, když se však řidiči dozvěděli, že rodina nemá peníze na odvoz, jela dál. „A tak jen sedíte, brečíte a čumíte z okna,“ popisuje zoufalou situaci Eva.

Nakonec jeden polský řidič dodávky přivezl k místu policii a odtahovou službu a vzal je do nejbližšího hotelu. Tam jim poskytli jídlo a ubytování zdarma. Zavolali babičce, ať jim pošle peníze. Ta však byla o berlích a tak je dala matce Evy. 

Ta se po cestě u německo-polských hranic ztratila v Německu. Nakonec do Polska dorazila. Rodina však nemusela platit za odtahovou službu. Navštívil ji cizí muž, který jim řekl, že „dobrá duše“ opravila za tři tisíce auto. Rodina se tak mohla vrátit do Česka. 

Ta by navzdory hrozivému zážitku se do Polska ráda vrátila. Neví však, zda na to našetří. Oba manželé jsou totiž ještě z mládí velmi zadlužení a nemají příliš peněz na jejich splácení. Manžel Jan, který vyrůstal v dětském domově, pracuje jako kalič ve strojírenské firmě, zatímco Eva je v invalidním důchodu. Na život celé rodině zbývá měsíčně jen zhruba dvanáct tisíc korun, poukazuje server iDNES.cz. 

Jejich příběh vzbudil pozornost na sociálních sítích. Řada diskutujících tvrdí, že je nezodpovědné, aby rodina s dluhy takto riskovala. Další ji sice litovali, přesto jim celý příběh přišel velmi vtipný. 

Našli se ale i ti, kteří se rodiny zastali – a to i mezi veřejně známými osobami. Rodiny se zastal např. známý prezident České stomatologické komory, Roman Šmucler. „Jaký smysl má se už několikátý den vysmívat zjevně obyčejným lidem, kteří mají problém splnit svým dětem jednoduchý sen o pár dnech u Baltu? Abychom si všichni připadali jako frajeři, že bychom si uměli zavolat odtahovku? Co ty jejich děti, jak se k nim bude chovat okolí? Možná by server radši mohl zařídit těm dětem dovolenou,“ napsal na svém Facebooku.

Senátor Václav Láska přiznává, že při prvním čtení se mu příběh zdál neuvěřitelný. „Když jsem si to přečetl podrobně, tak já před těmi lidmi smekám. Nejsou v ideální situaci. A přesto chtějí splnit přání svým dětem. A neřeší to alibisticky tak, že by si půjčili a vyrazili pohodlně s cestovkou. Ne. Prostě v rámci svým možností se to pokusí realizovat. Klobouk dolů,“ napsal senátor na svém Facebooku. „Kdybyste je někdo je znal, či měl na ně kontakt. Já bych jim rád na příští dovolenou přispěl,“ dodal.

Související

Donald Tusk

Polsko překazilo sabotáže, řekl Tusk. Upozornil na další ruskou hrozbu

Polsko v posledních měsících překazilo sabotáže i pokusy o založení požárů, uvedl v pondělí bez dalších podrobností polský premiér Donald Tusk. Varoval také před ruskými zásahy do červnových eurovoleb. Varšava podle něj dá na činnost tajných služeb dalších 100 milionů zlotých. 

Více souvisejících

Polsko cestování auto Silnice češi

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy