Salvini vyrazil na plážové tour. Hraje si na dýdžeje, polonahý loví voliče

Italové berou své srpnové prázdniny u moře velmi vážně a politici se vždy snaží, aby je při tom nijak nerušili, a nepřišli tak o volební hlasy. Lídr krajně pravicové strany Liga Matteo Salvini ale na tradici nemá čas a jeho energická a nepřetržitá kampaň nezná žádná tabu.

Když ve čtvrtek oznámil, že s koalicí s protestním Hnutím pěti hvězd (M5S) končí, učinil tak v jaderském letovisku Pescara.

Půdu si na to připravil předchozího večera během plamenné řeči v Sabaudii, dalším letovisku na pobřeží Středozemního moře jižně od Říma. Oba výstupy byly zastávkou na "plážové tour", od níž vicepremiér a ministr vnitra očekává pomoc k triumfu ve volbách - Italy by nejraději u volebních uren viděl za pár měsíců. Ze zdvižených obočí komentátorů a svých soků si nic nedělá, z pláží učinil svou politickou arénu. Staly se ideálním levným odbytištěm jeho image "člověka z lidu".

"Ježíš slovo šířil od města k městu. Salvini Ježíš není, ale ví, že potřebuje podporu všech," řekl agentuře Reuters 27letý Ubaldo Cuspilici. V profesním životě se zabývá inovacemi v podnikání, ale teď se sluní na skalách sicilského pobřeží. "Je to velký chameleon, dokáže mluvit a ztotožnit se s každou společenskou třídou," dodává.

Liga v pátek požádala v Senátu o hlasování o nedůvěře vládě nestranického premiéra Giuseppa Conteho a Salvini doufá, že tento krok povede k předčasným volbám. Třebaže jsou parlamentní prázdniny, šéf protiimigrační strany naléhá na poslance, aby se vrátili do Říma. "Nic nebrání tomu, aby poslanci pracovali i v polovině srpna. Zákonodárci by měli zvednout zadek a pracovat," řekl.

Lidem na plážích ale nevadí, že je politik ruší. Rojí se kolem něj v houfech, fotí se s ním a Salvini je vždy přístupný fyzickému kontaktu - tu si s někým podá ruku, s dalším si zas plácne.

Svou dovolenou strávil v populárním letovisku Milano Marittima na jaderském pobřeží. Procházel se polonahý v bermudách mezi davy a sklidil nemálo kritiky za své každodenní šaškárny, když vilně zíral na plážové tanečnice anebo improvizoval jako dýdžej.

Profesorka sociologie na univerzitě v Turíně Chiara Saracenová má za to, že Salviniho plážový manévr sklízí úspěch. "Chce tím sdělit: 'Prázdniny trávím stejně jako vy. Jsem stejně obyčejný jako vy. Na chleba si mažu nutellu stejně jako vy a stejně jako vy mám i pivní břicho' - a to je velmi efektivní," myslí si Saracenová.

"Zatímco dříve italští politici trávili volno na jachtách nebo na klidných místech, Salvini se mísí mezi lidi a ti si říkají: 'je jedním z nás, bude bojovat za naše zájmy'," dodává profesorka sociologie.

Předvolební kampaň v srpnu ale v Itálie nemá obdoby od zániku monarchie, tedy od roku 1946. Salviniho rozhodnutí hodit vládu přes palubu bylo hlavním tématem rozhovorů mezi výletníky na pláži v sicilském městě Katánie. A nemálo z nich ho za tento krok kritizovalo.

"Chce využít slabosti středolevé opozice a po úspěchu ve volbách do Evropského parlamentu svižně spustit předvolební kampaň," myslí si 27letý konzultant z odvětví informačních technologií Gianluigi Ferraris. "Chce volby urychlit, aby ostatní strany neměly čas na přípravu kampaně," dodává, než si znovu nasadí sluchátka a vystaví své tělo slunečním paprskům.

Dvaapadesátiletá Beatrice De Santisová sedí na osušce na skalách na odloučeném místě. Myslí si, že šéf Ligy neudělal dobře, když Contemu vrazil nůž do zad. "Začal jednat v srpnu, kdy se lidé věnují jiným věcem - jsou na prázdninách a na politiku nemyslí."

Související

Více souvisejících

Matteo Salvini (Liga severu) Itálie Liga Severu (Itálie)

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 3 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy