Terorista Abdeslam si vyslechl další obvinění. Podílel se i na útocích v Bruselu

Belgická prokuratura formálně obvinila Salaha Abdeslama ze spoluúčasti na teroristických útocích v Bruselu. V roce 2016 při nich zemřelo 32 lidí.

Abdeslam je jediný přeživší z lidí spojovaných s krvavými atentáty v Paříži v roce 2015. Je vězněn ve Francii a loni byl v Belgii v nepřítomnosti odsouzen k 20letému vězení za střelbu na policisty v Bruselu.

Belgická prokuratura dnes oznámila, že byl devětadvacetiletý Abdeslam obviněn z "účasti na aktivitách teroristické skupiny". Obvinění se vztahuje k sebevražedným atentátům spáchaným v březnu 2016 na bruselském letišti a stanici metra v Bruselu. K této akci, která si vyžádala životy 32 lidí a zranění 340 lidí, se přihlásila skupina Islámský stát (IS). Útoky byly naplánovány v Sýrii a vykonány francouzsko-belgickou buňkou IS, která stála také za útoky v Paříži v listopadu 2015. Tam přišlo o život 130 lidí.

V kauze atentátů v Bruselu bylo už obviněno 12 lidí a belgický tisk podle agentury AFP několik dní spekuloval o tom, že obviněn bude i Abdeslam. Proces má začít příští rok a očekává se, že potrvá šest až osm měsíců. K hlavním podezřelým patří Mohamed Abrini a Osama Krayem, kteří byli zatčeni v dubnu 2016. První z nich na letišti tlačil vozík s kufrem plným výbušnin. Vedle něj šli dva sebevražední atentátníci, Abrini místo opustil a uprchl.

Proces týkající se pařížských atentátů se má podle AFP konat roku 2021. Do rozsáhlého vyšetřování je zahrnuto 14 lidí, z nichž 11 je ve vazbě. Radikalizovaný Abdeslam je jediný přeživší z komanda, které 13. listopadu 2015 atentáty provedlo. V listopadu 2015 dovezl tři sebevražedné atentátníky ke stadionu Stade de France na pařížském předměstí a na místě nechal pás s výbušninami, což vyvolalo dojem, že i on měl být jedním z atentátníků. Loni v dubnu ho belgický soud poslal na 20 let do vězení za střelbu na policisty při policejní razii v roce 2016.

Související

Salah Abdeslam

Belgie odsoudila teroristy z Bruselu. Abdeslam vyvázl bez dalšího trestu

V Belgii skončil největší kriminální proces v historii země. Soud v pátek rozdal tresty pro pachatele teroristických útoků v Bruselu v roce 2016, padlo i doživotí. Mezi obviněnými, kteří byli v červenci uznáni vinnými, byl i útočník z Paříže Salah Abdeslam, který vyvázl bez dalšího trestu. 

Více souvisejících

Salah Abdeslam (terorista) Belgie Teroristické útoky v Belgii Teroristické útoky v Paříži (13. 11. 2015) Terorismus

Aktuálně se děje

před 4 minutami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko zesílí útoky na ukrajinské sklady se západními zbraněmi, slíbil Šojgu

Rusko otevřeně avizuje, že zesílí útoky na Ukrajinu. Ministr obrany Sergej Šojgu v úterý řekl, že budou cílit na sklady se zbraněmi poskytovanými Západem. Kyjev by měl brzy obdržet další klíčovou vojenskou pomoc ze Spojených států amerických. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy