Kdy budou v Itálii předčasné volby? Rozjíždí se bitva o jejich termín

Italští politici zcela nezvykle v době srpnových parlamentních prázdnin zahájili vysokou hru ohledně termínu možných předčasných voleb, které mohou způsobit zemětřesení na politické scéně čtvrté největší evropské ekonomiky.

Už dnes večer bude plénum Senátu hlasovat o tom, kdy parlament zahájí hlasování o vyslovení nedůvěry vládě, o které požádal šéf krajně pravicové Ligy Matteo Salvini. Ten vzhledem k vysoké popularitě své strany chce volby co nejdříve, ostatní strany se jej ale budou snažit zbrzdit, napsala dnes agentura ANSA.

Salvini, který minulý týden ohlásil ukončení vládní koalice s populistickým Hnutím pěti hvězd (M5S) a podal návrh na vyslovení nedůvěry kabinetu, chtěl prosadit, aby premiér Giuseppe Conte předstoupil před parlament už ve středu 14. srpna. Proti se ale na pondělním zasedání lídrů senátních stranických frakcí postavili nejen zástupci M5S, ale také opoziční Demokratické strany (PD) a dalších menších stran. Ti navrhují, aby si parlament premiéra vyslechl až 20. srpna.

I vostri sorrisi valgono più di mille sondaggi.Avanti tutta Amici! ?? pic.twitter.com/sC5s7ztyJv

— Matteo Salvini (@matteosalvinimi) August 12, 2019

V procesu přitom hrají roli politické zájmy i tradice. Na 15. srpna totiž v Itálii připadá hlavní letní svátek Ferragosto, během nějž se každoročně v celé zemi prakticky zastaví život, protože statisíce lidí vyrážejí na prodloužený víkend k moři nebo do hor. Církevní svátek Nanebevzetí Panny Marie je natolik oblíbený, že v zemi, kde se vlády střídají velice často a kde jsou politické krize a předčasné volby zcela běžné, se hlasování o nedůvěře v tomto období nikdy dříve nekonalo. Na podzim se v Itálii většinou nekonají ani volby, naposledy se v této jihoevropské zemi volilo na podzim před sto lety, a to v listopadu 1919.

To, že celý Senát zřejmě schválí harmonogram ohledně hlasování o nedůvěře s datem 20. srpna, je vysoce pravděpodobné. Salvini v něm totiž ani s podporou menších pravicových stran nemá dost hlasů na to, aby prosadil svůj plán. Jestli ale budou po případném vyslovení nedůvěry, o němž budou rozhodovat obě zcela rovnocenné komory parlamentu, bezprostředně následovat předčasné volby, však zdaleka jisté není, napsala agentura AP. Konečné rozhodnutí totiž leží na prezidentovi Sergiu Mattarellovi, který může rozpustit parlament, anebo povolit nový pokus o sestavení vlády.

Salvini přitom už oznámil, že pokud se bude prezident zdráhat vypsat předčasné volby, hodlá vládu opustit a spolu s ním rezignují i všichni ministři nominovaní Ligou.

Hnutí pěti hvězd tvrdí, že se Salvini předčasnými volbami snaží vyhnout hlasování o sporné justiční reformě, která má zpřísnit postihy za korupci, a o parlamentní reformě, která má snížit počet zákonodárců z 950 na 605. Ve hře je rovněž klíčové hlasování o rozpočtu na příští rok, které by se kvůli případným předčasným volbám muselo na dlouho odložit.

Bývalý premiér Matteo Renzi z opoziční PD už vyzval, aby M5S zvážilo možnost podpory pro přechodný kabinet, který by zemi vedl v době těchto důležitých hlasování a zmařil Salviniho plány na brzké předčasné volby. Vedení PD ale oficiálně tvrdí, že pakt s M5S nepřichází v úvahu a že strana z předčasných voleb nemá žádné obavy.

Salvini spoléhá na to, že případné volby jasně vyhraje. Podle průzkumů by mu nyní hlas dalo zhruba 40 procent voličů, zatímco loni v březnu jeho stranu volilo 17 procent hlasujících. Hnutí pěti hvězd (M5S) naproti tomu dostal jen kolem 17 procent hlasů, což by bylo zhruba o polovinu méně než loni. Ani se ziskem 40 procent hlasů by ale Salvini nemohl vytvořit vládu sám, proto už ohlásil, že bude jednat o podpoře se stranou Vzhůru, Itálie! expremiéra Silvia Berlusconiho a s krajně pravicovou stranou Bratři Itálie.

Související

Více souvisejících

Matteo Salvini (Liga severu) Itálie volby v Itálii Liga Severu (Itálie) Giuseppe Conte

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 9 minutami

před 11 minutami

před 21 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

Střelec, který loni zabíjel u FF UK v Praze, nebyl duševně nemocný

Podle státní zástupkyně Jany Murínové, která vystoupila na dnešním jednání sněmovního bezpečnostního výboru, není motiv pachatele loňské tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy způsoben duševní poruchou. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy