Hnutí pěti hvězd Salvinimu nevěří, už s ním vládnout nechce

Rozpad italské vládní koalice, která se k moci dostala po volbách před 14 měsíci, je zřejmě nezvratný. Vedení populistického Hnutí pěti hvězd (M5S) totiž dnes na jednání došlo k závěru, že vicepremiér a šéf koaliční Ligy Matteo Salvini už pro něj není důvěryhodný partner. Informovala o tom agentura ANSA.

Vládní krizi v Itálii spustil právě předseda protiimigrační Ligy Salvini, který minulý týden podal v Senátu návrh na vyslovení nedůvěry vládě. Odůvodnil ho nepřekonatelnými názorovými rozdíly, které vládní spolupráci jeho strany s M5S brzdí.

Salviniho cílem bylo vypsání předčasných voleb v co nejčasnějším termínu, které by pro něj byly výhodné vzhledem ke stoupajícím preferencím Ligy. Ta by podle průzkumů volby nyní pohodlně vyhrála. Jeho plány ale vážně narušil Senát, který minulý týden odmítl hlasovat o nedůvěře a vystoupení premiéra Guiseppe Conteho zařadil do harmonogramu až na 20. srpna.

Mezitím se rovněž začala rýsovat možná spolupráce M5S a opoziční levicové Demokratické strany (PD), které zvažují spojit síly ve snaze zabránit vypsání předčasných voleb na podzim. Obě strany argumentují tím, že v zájmu země je zejména řádné schválení rozpočtu a dalších zákonů, a ve hře je proto podpora pro přechodnou vládu. Takový scénář by mohl znamenat, že Salviniho strategie zcela ztroskotá a že se jeho dosud vládní strana ocitne v opozici.

Právě tyto vyhlídky přiměly Salviniho, aby zaujal smířlivější postoj. Vicepremiér proto hovořil o možnosti pokračování koalice v případě, že by se partneři dohodli na podstatných změnách v kabinetu, napsala agentura Reuters. Tato možnost je ale teď kvůli postoji M5S podle všeho zřejmě neprůchozí.

Salvini se nyní snaží tvrdě vystupovat vůči variantě přechodné vlády, kterou by podpořila PD. Dnes na facebooku napsal, že se jejímu vzniku bude snažit zabránit ze všech sil.

Související

Více souvisejících

Matteo Salvini (Liga severu) Hnutí pěti hvězd Itálie

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy