Zdaňte nás víc, vyzývají bohatí Evropané

Berlín, Paříž - V uplynulých týdnech se ve světě objevily výzvy bohatých Evropanů, kteří by chtěli platit vyšší daně. Jako poslední se k vyššímu zdanění přihlásila skupina Němců, informoval v noci na úterý britský deník Guardian.

Bohatí Evropané se inspirovali nedávnými slovy amerického miliardáře Warrena Buffetta, který se obrátil na vládu, aby jemu a dalším vysoko příjmovým lidem zvýšila daně.K podobnému kroku se odhodlala i skupina několika nejbohatších Francouzů, který vyzvala Paříž, aby je více zdanila, a tím zlepšila finanční situaci země. Pod petici se podepsalo celkem 16 vrcholových manažerů, významných podnikatelů i velmi bohatých jednotlivců, kteří se vyslovili pro zavedení „speciálního příspěvku“, který by se vztahoval pouze na bohaté.O zavedení speciální daně pro bohaté v současné době uvažuje Španělsko, zatímco francouzský premiér François Fillon v minulém týdnu oznámil, že lidé, jejichž plat dosahuje 500 tisíc eur (12,5 milionu Kč) ročně budou podléhat této dani. Tato tříprocentní daň pro vysoko příjmové skupiny by měla být časově omezena pouze na období, dokud se zemi nepodaří snížit rozpočtový schodek pro tři procenta HDP, tedy do roku 2013.Jako poslední se pro zvýšení daní vyslovilo 50 Němců, kteří se přidali k myšlence „zdaňte mě více“. Podle nich by tento krok měl zamezit otevírání nůžek mezi bohatými a chudými. Jedná se o poslední manifest, který poukazuje i na to, že mezi některými dobře situovanými jednotlivci se objevuje přesvědčení, že jejich majetek by mohl zmírnit dluhové potíže.„Jsme široká církev - lékaři, učitelé, podnikatelé. Většinu našeho bohatství jsme získali dědictvím. Ale máme více peněz, než potřebujeme,“ vysvětlil zakladatel Dieter Lehmkuhl, lékař v důchodu s majetkem v hodnotě 1,5 miliardy eur. Podle této skupiny by zavedení pětiprocentní daně pro bohaté přineslo během dvou let do státní kasy 100 miliard eur (2,41 bilionu Kč).„Řekl bych Merkelové, že odpověď na vyřešení německých finančních potíží, našeho veřejného zadlužení, nejsou škrty, které neúměrně zatíží chudší lidi, ale zdanění bohatších,“ řekl Lehmkuhl. „Neustále slyšíme o úsporných balíčcích, ale nikdy o zvýšení daní. A to je ale možnost, jako se dostat z těchto potíží,“ dodal.

Související

Praha

K paušální dani se dosud přihlásilo 37.493 živnostníků, termín končí dnes

K nově zavedené paušální dani se do dnešního rána přihlásilo 37.493 živnostníků. Nejvíce zájemců hlásí finanční úřad pro Prahu, a to 6946, následuje Středočeský kraj s 5252 zájemci a Jihomoravský kraj s 4114 zájemci. Informovalo o tom ministerstvo financí. Rozhodnutí o tom, že bude paušální daň využívat, musí živnostník oznámit finančnímu úřadu do dneška. Další možnost budou mít drobní podnikatelé až příští rok.
Daně, ilustrační fotografie

USA vyšetřují plány Česka a dalších zemí na zavedení digitální daně

Spojené státy prověřují daň z digitálních služeb, kterou plánuje zavést nebo již zavedla řada zemí, včetně České republiky. USA se již několikrát vyjádřily, že daň považují za diskriminační vůči americkým firmám a výsledkem přezkumu by mohla být odvetná cla. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na prohlášení Úřadu amerického obchodního zmocněnce (USTR).

Více souvisejících

daň nejbohatší lidé světa

Aktuálně se děje

před 22 minutami

Petr Pavel přivítal na Pražském hradě slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. (26.6.2024) Prohlédněte si galerii

Pellegrini v Praze. Nový slovenský prezident je na první zahraniční cestě

Do Prahy ve středu dorazil nově zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini, na Pražském hradě jej dopoledne přijal český protějšek Petr Pavel. Pro Pellegriniho jde o první zahraniční návštěvu ve funkci hlavy státu. Kromě vztahů obou zemí se má jednat o nadcházejícím summitu NATO či o situaci na Ukrajině. 

před 23 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Patrik Schick

Češi do veledůležitého duelu s Tureckem nastoupí bez Schicka. Stav Baráka se po horečce lepší

Když během zápasu s Gruzií (1:1) předčasně odešel ze hřiště kanonýr Patrik Schick, nevěstilo to nic dobrého. Přestože po zápase byl český trenérský štáb ještě v naději, že by snad mohl fotbalista Leverkusenu být k dispozici pro utkání s Tureckem, nyní za zákulisí přichází neoficiální informace o tom, že Patrik Schick dispozici pro duel s Tureckem nakonec nebude. Schick není navíc jediným, nad kterým visí otazník. Třeba Antonína Baráka pro změnu trápila horečka, před posledním duelem ve skupině se ale podle svých slov cítí dobře. Lukáše Provoda pak pro změnu trápí lehký výron kotníku. 

před 3 hodinami

sport

EURO 2024: Rakušané vyhráli nad Nizozemskem a postupují z prvního místa, Francie opět herně nepřesvědčila

Skupina D fotbalového mistrovství Evropy v Německu byla nejzamotanější a během posledních zápasů této skupiny, které se hrály souběžně v úterý vpodvečer, se měnila živá tabulka této skupiny každou chvílí a pokaždé vypadala jinak. Nakonec to skončilo největším možným překvapením poté, co si Rakušané dokázali poradit s Nizozemci a porazili je 3:2 a tím se tak dostali na první místo tabulky. To znamená, že se stali případným soupeřem v osmifinále pro český tým, tedy pokud český tým ve středu večer porazí Turecko. Ve druhém zápase skupiny B pak na sebe narazili Lewandowski a Mbappé, tedy Polsko a Francie. Mbappé se vrátil do základu po zranění nosu, kvůli němuž musel tak nyní nosit masku. Oba zmiňovaní kanonýři a oba z penalt ustanovili skóre na konečných 1:1, Francie však stále herně úplně nepřesvědčila a kromě toho ještě nedala gól ze hry. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Lex Ukrajina prošel. Sněmovna prodloužila ochranu pro ukrajinské uprchlíky

Poslanecká sněmovna schválila vládní novelu, která prodlužuje dočasnou ochranu pro ukrajinské uprchlíky před ruskou agresí. Těm, kteří se rozhodnou zůstat v Česku a nepotřebují tuto ochranu, bude nově nabídnuta možnost speciálního dlouhodobého pobytu. Sedmou změnu zákona, známou jako lex Ukrajina, nyní posoudí výbory pro bezpečnost a sociální politiku.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

sport

EURO 2024: Modričovo odčinění neproměněné penalty přišlo vniveč, Španělé s přehledem postoupili

Chorvatský veterán Luka Modrič nechtěl, aby duel s Itálií byl jeho dost zřejmě posledním reprezentačním zápasem v kariéře. A dělal to pro to maximum. V zápase téměř o všechno pro Chorvatsko mohl skórovat ve druhé půli už z penalty, ale další pokutový kop na tomto Euru Chorvaté neproměnili. Nakonec to nevadilo, jelikož za necelou minutu se míč dostal před italskou branku znovu, tam si ho našel právě Modrič a nekompromisně zavěsil. Zbytek zápasu strávil už na lavičce a samou nervozitou tlačil časomíru ke konci duelu. Jenže v poslední osmé minutě nastavení se přeci jen Italům vyrovnat zásluhou Zaccagniho střely a výrazně tak zkomplikoval Chorvatů naděje na postup do osmifinále. To Španělé potvrdili, že hrají na Euru zatím nejlepší fotbal a po výhře 1:0 nad Albánií se můžou těšit z postupu z prvního místa skupiny B s devíti body na kontě. 

včera

Rusko letos vypustilo na území Ukrajiny 2277 útočných dronů

Od začátku letošního roku ruské jednotky vypustily na území Ukrajiny 2277 útočných bezpilotních letadel typu Šáhid. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy