K paušální dani se dosud přihlásilo 37.493 živnostníků, termín končí dnes

K nově zavedené paušální dani se do dnešního rána přihlásilo 37.493 živnostníků. Nejvíce zájemců hlásí finanční úřad pro Prahu, a to 6946, následuje Středočeský kraj s 5252 zájemci a Jihomoravský kraj s 4114 zájemci. Informovalo o tom ministerstvo financí. Rozhodnutí o tom, že bude paušální daň využívat, musí živnostník oznámit finančnímu úřadu do dneška. Další možnost budou mít drobní podnikatelé až příští rok.

Finanční úřady mají dnes kvůli přihlášení k dani prodloužené úřední hodiny. Dnes tak budou finanční úřady otevřeny od osmi do 18 hodin. Drobní podnikatelé mohou oznámit vstup do paušálního režimu nejen osobně na podatelně finančního úřadu, ale také zasláním přes datovou schránku nebo poštou.

Paušální daň je určena pro živnostníky, neplátce DPH s ročními příjmy z podnikání do jednoho milionu korun. Daň zahrnuje odvod na sociální i zdravotní pojištění a daň z příjmů. Pro letošní rok paušální daň činí 5469 korun za měsíc. Z toho 2976 Kč činí platba na důchodové pojištění, 2393 Kč na zdravotní pojištění a 100 korun záloha na daň. Živnostníkům má ušetřit papírování a podle ministerstva financí také odpadne důvod k většině kontrol.

Ministerstvo financí původně očekávalo, že se k dani připojí až 100.000 živnostníků. Aktuálně ovšem úřad čeká, že letos paušální daň využijí řádově desítky tisíc živnostníků.

Podle odborníků je paušální daň nejvýhodnější pro živnostníky s nižším výdajovým paušálem, kteří ale zároveň neuplatňují daňové slevy na děti a manželku. Po přihlášení k paušální dani již nemohou podnikatelé uplatňovat žádné odčitatelné položky, slevy na dani, ani daňová zvýhodnění například na hypotéku nebo životní pojištění.

Podle daňového poradce ze společnosti Bredford Consulting Jana Bonaventury platí, že paušální daň je výhodnější pro kategorie podnikatelů s nižším paušálem, tedy 40 procent, jako například umělce, advokáty nebo lékaře. U nich je hranice výhodnosti asi 350.000 korun a na paušální dani mohou ušetřit více než 100.000 Kč za rok.

"Paušální daň je výhodná v zásadě pro ty, kteří platí ročně na daních a pojistném více než 65.000 korun. Nejširší skupinou jsou živnostníci, kteří mají paušál 60 procent. Zde je hranice orientačně 550.000 korun. Dále ovšem záleží na tom, jaké mají odpočty," uvedl.

Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda spočítal, že například bezdětný živnostník s ročními tržbami 800.000 korun, který uplatňuje čtyřicetiprocentní paušál, díky přechodu na paušální daň ušetří na odvodech státu 7001 korun měsíčně, tedy 84.012 korun ročně. S jedním dítětem ušetří 5734 korun a se dvěma dětmi 4117 korun.

Podle Bonaventury nemá paušální daň prakticky význam pro zemědělce nebo řemeslníky, kteří využívají 80procentní výdajový paušál.

Související

Daně, ilustrační fotografie

USA vyšetřují plány Česka a dalších zemí na zavedení digitální daně

Spojené státy prověřují daň z digitálních služeb, kterou plánuje zavést nebo již zavedla řada zemí, včetně České republiky. USA se již několikrát vyjádřily, že daň považují za diskriminační vůči americkým firmám a výsledkem přezkumu by mohla být odvetná cla. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na prohlášení Úřadu amerického obchodního zmocněnce (USTR).
Daně, ilustrační fotografie

Daň z nabytí nemovitosti se bude platit dál, iniciativa Senátu neuspěla

Daň z nabytí nemovitosti se bude vybírat i nadále. Sněmovna dnes odmítla návrh Senátu, který chtěl daň zrušit. Podle některých senátorů je tato daň nemorální. Senát chtěl zrušení daně vložit do poslanecké novely, která osvobozuje od daně první prodej bytů v rodinných domech. Sněmovna novelu stvrdila se zmíněným osvobozením u bytů v rodinných domech. Nyní ji dostane k podpisu prezident.

Více souvisejících

daň Ministerstvo financí

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 1 minutou

před 3 minutami

před 13 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

Střelec, který loni zabíjel u FF UK v Praze, nebyl duševně nemocný

Podle státní zástupkyně Jany Murínové, která vystoupila na dnešním jednání sněmovního bezpečnostního výboru, není motiv pachatele loňské tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy způsoben duševní poruchou. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy