Jsem poslední Don Quijote naší politiky, říká šéf slovenských národovců

Bratislava - Předseda Slovenské národní strany (SNS) Ján Slota, který je znám nevybíravými poznámkami na účet Romů, Maďarů a homosexuálů, se ve čtvrtečním rozhovoru pro agenturu SITA označil za "posledního Don Quijota slovenské politiky".

Slovenským Donem Quijotem je Slota podle vlastních slov proto, že na rozdíl od svých kolegů stále "věří starým zásadám, věří v čest a poctivost"."Bohužel, ten, kdo těmito zbraněmi bojuje v dnešní politice, je odsouzen na pranýř hanby. Všichni ho jen haní, dělají z něj za každou cenu vyvrhele. Ale já nikdy neustoupím od tohoto mého směřování, protože jsem tak byl vychován, cítím to tak," říká Slota v rozhovoru.Lidé podle něj upřednostňují "hezkou lež před ošklivou pravdou". On sám ujišťuje, že bude "vždy upřímný" a "vždy bude nazývat černé černým a bílé bílým".Svou špatnou pověst považuje šéf opoziční strany za psychózu, kterou lidem předkládají média. Ta podle něj překrucují skutečnost, neboť všechno počínání SNS prezentují negativně a bagatelizují důležité věci, jimiž Slotova strana Slovensku přispěla. Práci sdělovacích prostředků vnímá jako spolupráci sil, které bojují proti všemu národnímu, vlasteneckému, a tomu, co bojuje proti globalizaci.Osmapadesátiletý Slota patří mezi zakládající členy obnovené Slovenské národní strany. SNS byla několikrát za sebou koaliční vládní stranou, naposledy ve vládě Roberta Fica do loňského léta.Na Slovensku i za jeho hranicemi je Slota znám jako kritik Romů, Maďarů, homosexuálů i liberálů. Soužití lidí stejného pohlaví například před časem přirovnal ke vztahu, který mezi sebou mají dvě krávy. Když poslanci letos v březnu projednávali návrh úpravy zákona o použití jazyků menšin, demonstrativně si odplivl před parlamentem a zakřičel "fuj". O Maďarech řekl, že "přijeli do Evropy na malých huňatých konících".

Související

Robert Fico

Fico zvedá Slovákům daně. Lidem ale tvrdí, že potraviny zlevní

Slovenská vládní koalice se dohodla na konsolidačním balíčku, který má zajisti pokles deficitu v příštím roce na 4,7 % HDP. Vláda premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ale zvedne občanům daně, konkrétně se zvýší základní sazba daně z přidané hodnoty na 23 procent. Její snížená sazba poklesne na pět procent. Informovala o tom agentura TASR. 
Michal Šimečka, předseda strany Progresívne Slovensko

Michal Šimečka byl odvolán z postu místopředsedy slovenského parlamentu

Předseda nejsilnějšího opozičního hnutí Progresívne Slovensko (PS) Michal Šimečka byl na mimořádné schůzi parlamentu odvolán z postu místopředsedy Národní rady SR. Hlasování koaličních poslanců, z nichž 76 podpořilo jeho odvolání, proběhlo tajně. Opozice se odmítla hlasování zúčastnit. 

Více souvisejících

Slovensko Ján Slota

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 28 minutami

Jan Hamáček

Sociálním demokratům vykradli hlasy populisté. Stav české levice je tragický

Stav levice v České republice je tristní. Stojí za tím řada faktorů v čele se slabou sociální demokracií a populisty, kteří slíbí úplně cokoliv, aby se dostali do sněmovny. Začínají na to doplácet i Piráti s programem založeným na liberalismu a progresivismu, ten totiž konzervativnějšího voliče nijak nezasáhne.

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Volby, ilustrační fotografie.

Prohra vládních stran ukazuje na jasný trend: Toto je poslední mandát Fialovy vlády

Zatímco hnutí ANO poměrně suverénně ovládlo krajské volby, vládní strany mají řadu podnětů k zamyšlení. Celonárodní vedení politiky se propsalo do krajů a rozhodlo o podobách zastupitelství. Kromě náročné politické situace za tím stojí i nezvládnutá komunikace vlády Petra Fialy – a tím pádem upadnutí v nemilost u velké části českého elektorátu.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

Izraelská armáda

Otevřená válka mezi Izraelem a Hizballáhem zřejmě brzy propukne. Oproti Gaze bude úplně jiná

Bublina napětí na Blízkém východě může velice brzy prasknout a vypukne otevřená válka. Izrael provádí tvrdé útoky proti teroristickému uskupení Hizballáh, což výrazně poškozuje území jiného suverénního státu – Libanonu. Konflikt ani zdaleka nebude tak limitovaný, jako v případě války v Pásmu Gazy. Naopak, Hizballáh má dostatečné prostředky pro vedení táhlé a de facto mezistátní války s Izraelem.

včera

včera

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Pavlovi se odchod Pirátů z vlády nelíbí

Prezident Petr Pavel se vyjádřil k aktuální situaci na české politické scéně, kde premiér Petr Fiala navrhl odvolání Ivana Bartoše, šéfa Pirátů, z funkce ministra pro místní rozvoj. 

včera

Izraelská armáda při útoku na Bejrút zabila velitele Hizballáhu

Izraelská armáda v úterý oznámila, že při útoku na Bejrút zabila velitele militantního hnutí Hizballáh Ibráhíma Muhammada Kabísího. Uvedl to server Times of Israel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy