Megaloman Sarkozy chce Paříž posunout k oceánu

Paříž - Zatím nejambicióznější projekt od dob, kdy francouzský císař Napoleon III. zboural většinu Paříže a vytvořil její nynější podobu, chystá prezident Nicolas Sarkozy. Informace přineslo středeční vydání LN.

Pověřil desítku renomovaných architektů, aby vytvořili koncepci nového hlavního města jako obří zelené metropole. Podle jednoho z nejtroufalejších plánů by se hranice Paříže měla rozrůst podél řeky Seiny až k přístavu Le Havre. " Všechny velké metropole budoucnosti musejí mít svůj přístav, " prohlásil autor návrhu Antoine Grumbach.

I když tyto plány nejsou podle odborníků v nejbližší době příliš reálné, Sarkozy už začal na svých snech pracovat. Pro začátek hodlá vystavět v metropoli novou dopravní infrastrukturu v podobě superrychlých vlaků, které by propojily centrum města s jeho širokým okolím. Potom chce podstatně rozšiřovat nynější ekonomickou pařížskou čtvrť La Défense.

" Naše cíle jsou tak rozsáhlé, že bude třeba nových úředních postupů, které by je umožnili realizovat, " řekl Sarkozy médiím. Už na podzim se tak bude snažit prosadit v parlamentu zákon, který by celou realizaci urychlil. Se stavbou by se mělo začít nejdříve v roce 2012, až Sarkozy obhájí svůj prezidentský mandát. Podle prvních odhadů přijde jen rekonstrukce dopravní sítě na 35 bilionů eur.autor zprávy LN: Vladimíra Straková

Související

Nicolas Sarkozy

Exprezident Sarkozy opět u soudu. Tvrdí, že přišel hájit svou čest

Ve Francii dnes začal odvolací soud s bývalým francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym v případu údajné korupce a obchodování s vlivem. Loni v březnu soud Sarkozymu uložil tříletý trest, z toho jeden rok nepodmíněně. Exprezident dnes u soudu uvedl, že přišel "hájit svou čest", a odmítl, že by někdy někoho uplácel, píše AFP.

Více souvisejících

Nicolas Sarkozy

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 7 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy