Sarkozy varuje: Když Klaus nepodepíše Lisabon, Česko na to doplatí

Paříž - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy upozorňuje, že blokování Lisabonské smlouvy může mít pro Česko vážné důsledky. Informuje o tom ve čtvrtek agentura Reuters.

Reuters citují ze Sarkozyho rozhovoru, který v pátek zveřejní deník Le Figaro. "Je načase, aby (Klaus) podepsal... Blokáda Lisabonské smlouvy nemůže být bez následků," říká prezident.

Neuvádí však, jaké následky má na mysli.

Sarkozy očekává, že se Klaus podřídí a Češi ratifikují Lisabon do konce roku.

"Jeho odmítnutí smlouvy je nepřijatelné. Tím spíš, že smlouvu schválily obě komory českého parlamentu a její ratifikaci podporuje česká vláda," prohlašuje v rozhovoru šéf francouzského státu.

Český prezident však ve středu z Moskvy vzkázal, že neustoupí a ze svých požadavků nesleví.

Klaus požaduje, aby česká vláda dojednala výjimku z evropské Charty základních práv, která je součástí Lisabonské smlouvy. Tato výjimka by zemi měla chránit před majetkovými požadavky vysídlených sudetských Němců.

Lisabonskou smlouvu, která reformuje instituce a rozhodování v EU, schválily všechny státy evropské sedmadvacítky s výjimkou Česka, kde pod ní chybí podpis prezidenta Klause.

Smlouva reformuje unijní instituce, dává unii prezidenta a ministra zahraničí a zjednodušuje rozhodování unie. Omezuje počet oblastí, kde je nutné jednomyslné rozhodnutí, naopak zvyšuje podíl hlasování "kvalifikovanou většinou".

Od roku 2014 by se měla kvalifikovaná většina počítat podle principu dvojí většiny států. Návrh bude přijat, pokud s ním vysloví souhlas nejméně 55 procent států, ve kterých žije aspoň 65 procent obyvatel unie.

Související

Nicolas Sarkozy

Exprezident Sarkozy opět u soudu. Tvrdí, že přišel hájit svou čest

Ve Francii dnes začal odvolací soud s bývalým francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym v případu údajné korupce a obchodování s vlivem. Loni v březnu soud Sarkozymu uložil tříletý trest, z toho jeden rok nepodmíněně. Exprezident dnes u soudu uvedl, že přišel "hájit svou čest", a odmítl, že by někdy někoho uplácel, píše AFP.

Více souvisejících

Nicolas Sarkozy Václav Klaus lisabonská smlouva

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 29 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: S Ficem jsem hovořil. Jeho stav je vážný, to nejtěžší má před sebou

Zdravotní stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) po středečním útoku je nadále velmi vážný. Uvedl to zvolený prezident Peter Pellegrini po návštěvě předsedy vlády v báňskobystrické nemocnici. Krátce spolu podle jeho slov komunikovali.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy