Klaus kritizoval Barrosův plán: EU jako federace? Nesmysl

Štrasburk, Praha - Evropská unie by se měla více integrovat a vyvíjet směrem k federaci. Ve svém výročním projevu na půdě Evropského parlamentu ve Štrasburku k tomu dnes vyzval předseda Evropské komise José Barroso. Podle něj by se také měla změnit základní smlouva EU; ta současná přitom po tvrdém vyjednávání vstoupila v platnost teprve před třemi lety. Na Barrosův projev reagoval prezident Václav Klaus, který ideu směřování EU k federaci odmítl.

"Nejsem pro superstát, ale pro demokratickou federaci národních států. To je náš politický horizont," uvedl Barroso, který se dosud otevřenému vyjádření týkajícímu se politické budoucnosti Evropy spíše vyhýbal. "To by nakonec znamenalo vytvoření nové smlouvy EU," dodal. Návrh nové smlouvy prý Evropská komise připraví ještě před volbami do Evropského parlamentu v roce 2014. "Hluboká a opravdová hospodářská a měnová unie může začít fungovat i se současnými smlouvami, ale završena může být jen novou smlouvou," prohlásil předseda komise. Předávání dalších pravomocí Bruselu je podle Barrosa nutné hlavně v současných krizových časech, protože užší integrace je prý receptem, který by mohl vyřešit ekonomické problémy. Ty už jsou tak rozsáhlé, že se podle něj na národní úrovni vyřešit nedají. "V době globalizace společná suverenita znamená, že získáme větší moc, ne že o ni přijdeme," zdůraznil. "Realita je taková, že členské státy už ve vnějším světě dávno nejsou s to samy ovlivnit běh věcí." Václav Klaus na Barrosově vystoupení ocenil jen to, že údajně poprvé nahlas přiznal skutečné cíle příznivců dalšího prohlubování evropské integrace. "V roce 2004 jsme vstupovali do Evropské unie, a ne do federace, v níž se staneme bezvýznamnou provincií," uvedl Klaus v odpovědi serveru novinky.cz. Vývoj v EU by se podle něj měl ubírat opačným směrem, než navrhuje Barroso. "Měli bychom naopak uvažovat o tom, jak svou státnost a suverenitu obnovit," uvedl. Své zastánce i odpůrce měla Barrosova vize i mezi přítomnými poslanci. Bývalý belgický premiér Guy Verhofstadt, který šéfuje parlamentní frakci liberálů, označil plán na federalizaci za málo ambiciózní a namísto "federace národních států" vyzval k vytvoření "federální unie evropských občanů". Jeho ideologický protivník Martin Callanan, šéf skupiny konzervativců, naproti tomu Barrosovi vmetl, že se jen opakuje. "To, co jsme tu viděli, je pořád ten starý otřepaný přístup," řekl s tím, že volání po větším vlivu unie se v kruzích evropských elit stalo jakýmsi "bezmyšlenkovitým reflexem". Kriticky projev zhodnotil i další z členů konzervativní frakce, český europoslanec Jan Zahradil (ODS). "Jejich vize je... utopická, naprosto popírá ekonomickou a společenskou realitu i vůli občanů... Jediným výsledkem tohoto budování superstátu 'shora' bude oživení starých animozit a nakonec i postupný úpadek Evropské unie jako takové," uvedl ve svém prohlášení. Rozsáhlá změna fungování unie by vyžadovala přijetí nové smlouvy, na které by se musely shodnout všechny země. Poslední revize základních unijních dokumentů se přitom odehrála před pouhými třemi lety a její vyjednávání trvalo roky. Česko příslušnou lisabonskou smlouvu ratifikovalo jako poslední z unijních zemí kvůli odporu prezidenta Klause, který otálel se svým podpisem.

Související

EU

Pro eurokomisaře začne v únoru platit nový etický kodex

Brusel - Od února 2018 začne pro členy Evropské komise etický kodex. Obsahuje přísnější pravidla například ohledně střetu zájmů či možností nástupu do lobbistických firem, až tito lidé ukončí své působení v unijní exekutivě. Kodex nyní čekají konzultace s europarlamentem.
Vladimir Putin a José Manuel Barroso

Putin vyhrožuje: Kyjev zaberu do čtrnácti dnů, když budu chtít

Brusel - Ruský prezident Vladimir Putin údajně v souvislosti s ukrajinskou krizí řekl dosluhujícími šéfovi Evropské komise Josému Barrosovi, že když bude chtít, zabere Kyjev za dva týdny. Napsal to italský list La Repubblica. Barroso to měl prohlásit v sobotu během mimořádného summitu EU v Bruselu.

Více souvisejících

José Manuel Barosso Václav Klaus EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy