NATO bude jednat v Praze o ožehavých tématech

Praha - Hlavní jednacími body výročního setkání NATO, které se koná o víkendu v pražském Kongresovém centru, budou postup aliance v krizi v Sýrii, situace na Ukrajině či přistoupení nových států. Jednat o tom bude více než 300 delegátů, uvedl v pátek předseda Parlamentního shromáždění NATO Karl Lamers.

Do Prahy se sjeli delegáti všech 28 členských zemí NATO i hosté ze států, které chtějí do aliance vstoupit. Zapojit by se do společné vojenské zahraniční politiky chtěly Bosna a Hercegovina, Makedonie, Černá hora a Gruzie. Do metropole by měli přijet i prezidenti těchto států. Vystoupit na zasedání Severoatlantické aliance by měl i předseda vlády Petr Nečas (ODS) a předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

"Je to velká čest pro Českou republiku být hostitelem tohoto výročního shromáždění. Jsme rádi, že se tu po 10 letech setkáváme znovu a silnější," prohlásil vedoucí delegace Parlamentu ČR Jan Hamáček.

Situace v Sýrii je podle NATO závažná. "Agrese proti civilnímu obyvatelstvu je nepřijatelná. Chceme vytvořit bezpečnější klima v této oblasti a kongres by nám v tom měl pomoci," prohlásil Karl Lamers.

Předseda Parlamentního shromáždění NATO uvedl, že delegáti budou také jednat o situaci na Ukrajině. "NATO vede aktivní spolupráci s ukrajinským parlamentem a i u voleb jsme tam měli své pozorovatele. S volební situací jsme však nebyli spokojeni," řekl Lamers s tím, že podle pozorovatelů NATO nebyly volby rovné, transparentní a media o nich neinformovala vyváženě.

Delegáti také projednají budoucnost aliance z ekonomického hlediska."Pokračující ekonomická krize je skutečnou výzvou pro alianci a my si nemůžeme dovolit snižovat rozpočty takovým způsobem, že by to ohrozilo naši bezpečnosti," prohlásil Lamers.

Dalším důležitým tématem bude stahování jednotek NATO z Afghánistánu. "Alianční síly by se měly z této země stáhnout do roku 2014. Nadále však chceme podporovat bezpečnostní složky země a udržet tam stabilitu. Jinak by celá mise nebyla úspěšná," doplnil zástupce NATO.

O škrtech v rozpočtu také jednalo ve čtvrtek v Praze vrchní velitelství Armády ČR. Škrty se budou týkat i zahraničních misí, a to pravě i v Afghánistánu. Na summitu aliance by se mělo také jednat o problému pirátů u pobřeží Somálska, o íránském jaderném programu čí o vztazích se státy severní Afriky.

Zástupci NATO se sjeli do Prahy po deseti letech. Naposledy byl kongres v České republice na podzim 2002, kdy šéfové Severoatlantické aliance pozvali ke vstupu Bulharsko, Estonsko, Litvu, Lotyšsko, Rumunsko, Slovensko a Slovinsko.

Související

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Více souvisejících

Praha NATO kongresové centrum praha

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

včera

Turecko podpořilo Rutteho do pozice šéfa NATO. Chybí mu podpora tří zemí

Turecko potvrdilo, že podpoří do čela Severoatlantické aliance dosluhujícího nizozemského premiéra Marka Rutteho. Podle agentury Reuters to oznámil vysoce postavený turecký činitel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy