Evropu čeká vlna stávek proti škrtům, přerostou v násilí?

Napříč státy Evropské unie se dnes očekává vlna stávek a protestů proti dalším úsporným opatřením. Zasáhnout by měla celkem 23 zemí. Akce organizuje Evropská odborová konfederace. Podle její názoru vedou škrty do slepé uličky a je třeba jim zabránit. Informuje server BBC.

Protestovat budou lidé nejen v krizí tvrdě zasažených státech jakými jsou Řecko, Španělsko, Portugalsko či Itálie, ale rovněž odboráři ve státech tzv. bohatého severu - Belgii, Francii a Německu. Demonstrace se uskuteční rovněž ve východoevropských státech. V Itálii je dokonce očekávána čtyřhodinová generální stávka, v Řecku se pak uskuteční již třetí celostátní stávka za poslední dva měsíce.

Existují obavy, že protesty mohou přerůst v násilnosti.

Podle serveru The Guradian se dnes ráno odehrály první střety mezi demonstranty a policií ve španělské metropoli Madridu a andaluské Malaze. V prvním případě se dav pokusil znemožnit cestu autobusu veřejné dopravy, v druhém případě blokoval nákladní vozidla mířící k jednomu z místních skladů.

Související

Více souvisejících

stávka krize Demonstrace v Řecku

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy