Posselt poděkoval Nečasovi. Po jeho odchodu musí pokračovat sbližování

Berlín - Nejvyšší představitel sudetských Němců Bernd Posselt dnes v tiskovém prohlášení poděkoval odcházejícímu českému premiérovi Petru Nečasovi a vyjádřil mu respekt za odvahu budovat mosty k Němcům vysídleným z Československa po druhé světové válce. Posselt věří, že v tomto kurzu bude pokračovat i nová česká vláda, které nabídl spolupráci.

Posselt podle prohlášení zaslaného ČTK vyjádřil odstupujícímu premiérovi "poděkování a respekt za to, že s velkou odvahou a empatií stavěl mosty k sudetským Němcům". Předák vysídlených Němců to označil za "historický čin, který nebude zapomenut".Aniž by to výslovně zmínil, narážel tak Posselt hlavně na únorovou návštěvu Nečase v Bavorsku, kde v zemském parlamentu český premiér opakovaně vyjádřil lítost Čechů nad příkořími způsobenými příslušníkům třímilionové německé menšiny vysídlené po válce z Československa. Premiér přitom tehdy použil slova, která obsahuje omluvná pasáž v česko-německé deklaraci z roku 1997.Za toto gesto se Nečasovi dostalo velké chvály od bavorských i sudetoněmeckých politiků, naposledy při květnovém sjezdu sudetských Němců v Augsburgu.Seehofer s Nečasem ukončili "dobu ledovou"Bavorský premiér Horst Seehofer prohlásil, že odstoupení Nečase lituje. "Je škoda, že se naše cesty nyní rozcházejí," poznamenal Seehofer a dodal, že chce Nečasovi napsat a ještě se s ním příležitostně sejít."Myslím, že jsme oba vykonali něco historického," řekl Seehofer po jednání předsednictva jeho Křesťanskosociální unie (CSU). Šéf bavorské vlády vyjádřil také přání, aby normalizace vzájemných vztahů pokračovala.Seehofer s Nečasem podle agentury DPA ukončili "dobu ledovou", která po desítky let panovala ve vztazích mezi Českem a Bavorskem kvůli sporům kolem vysídlení sudetských Němců.Posselt věří, že v tomto Nečasově kurzu bude pokračovat i nový kabinet v Praze. "Nabízíme každé demokratické koalici v České republice naši spolupráci, abychom dosáhli lepších sousedských vztahů v srdci Evropy," uvedl sudetoněmecký představitel, který je poslancem za bavorské vládní křesťanské socialisty v Evropském parlamentu.

Související

Mikuláš Bek

Bek vystoupil na sudetoněmeckém sjezdu, vyzval k práci na míru

Máme za sebou mnoho nenávisti, bolesti a dokonce i krve, proto musíme pracovat na míru. Dnes to na hlavním shromáždění na sudetoněmeckém sjezdu v Řezně prohlásil český ministr školství Mikuláš Bek, který sudetské Němce pozdravil jako milé krajany. Bek se po Danielu Hermanovi a Pavlu Bělobrádkovi stal třetím úřadujícím členem české vlády, který se sudetoněmeckého setkání zúčastnil. Šéf sudetských Němců Bernd Posselt se po Bekově projevu omluvil za podíl sudetských Němců na nacismu.
Bernd Posselt

Do čela sudetských Němců byl opět zvolen Bernd Posselt

Nejvyšším představitelem sudetských Němců bude další čtyři roky Bernd Posselt. O jeho opětovné volbě do funkcí mluvčího sudetských Němců a předsedy Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SdL) dnes informovalo sdružení v tiskové zprávě. Posselt slíbil, že bude pokračovat v důsledném úsilí "o porozumění a dialog s českým národem".

Více souvisejících

Bernd Posselt Horst Seehofer Petr Nečas

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy