Hlava státu by neměla být druhou vládou, řekl Zemanovi německý prezident

Berlín - Přímo zvolený prezident by neměl být druhou vládou v zemi a v neklidných politických časech by měl působit jako moderátor a usmiřovatel. Při dnešním slavnostním obědě na berlínském zámku Bellevue to prezidentu Miloši Zemanovi řekl jeho německý protějšek Joachim Gauck. Podle textu projevu zveřejněného na internetových stránkách úřadu spolkového prezidenta Gauck vyjádřil také přesvědčení, že se Zemanovi podaří vyřešit českou vládní krizi ve spolupráci s parlamentem.

Podle Gaucka má Zeman jako první občany zvolený prezident České republiky "vzrušující a současně obtížnou úlohu definovat roli prezidenta v souladu s jeho přímým mandátem - aniž by se přitom vytvářela druhá vládní moc". V nynější vládní krizi v Česku se podle německého prezidenta na Zemana i v Německu upírá mnoho očí. "Věřím, že se vám podaří s prozíravostí a v těsné spolupráci s českým parlamentem najít nějaký kompromis," poznamenal Gauck."Právě v neklidných politických dobách by měl prezident působit jako moderátor a usmiřovatel. K tomu musí ovládat tiché tóny a nesmí slovně útočit. Má překonávat příkopy ve společnosti a sjednocovat národ," řekl Gauck svému hostovi, který dnes zamířil do Berlína na svou první návštěvu Německa ve funkci českého prezidenta.V projevu německý prezident přivítal, že Zeman je přesvědčeným stoupencem sjednocené Evropy a vyzdvihl současné výborné česko-německé vztahy. "Ty nejsou žádnou samozřejmostí," připomněl Gauck s odkazem na "hrůzy spáchané německými okupačnímu jednotkami" v českých zemích a jejich "bolestivé následky pro oba naše národy". Ocenil proto iniciativy, které usilují o usmíření Čechů a Němců včetně sudetoněmeckých.Přijetím na prezidentském zámku Bellevue Zeman zahájil svou dvoudenní návštěvu Německa. Odpoledne český prezident s chotí Ivanou nejprve navštíví berlínskou radnici, prohlédne si jeden ze symbolů německé metropole, Braniborskou bránu, a setká se mimo jiné s kancléřkou Angelou Merkelovou. Ve čtvrtek se Zeman chystá přednést projev na Humboldtově univerzitě na téma budoucnosti Evropy. Poté se zúčastní česko-německého podnikatelského semináře.

Související

Miloš Zeman

Zeman chtěl po Fialovi abolice, potvrzují odtajněné dokumenty

Bývalý prezident Miloš Zeman chtěl ve funkci zastavit stíhání i v případech úniku informací Bezpečnostní informační služby (BIS) a skartace zprávy o explozích ve Vrběticích. Zjistil to server iRozhlas.cz, který získal dosud utajenou korespondenci. Zemanovi ale zřejmě šlo především o beztrestnost kancléře Vratislava Mynáře.

Více souvisejících

Miloš Zeman Joachim Gauck

Aktuálně se děje

před 34 minutami

Aktualizováno před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico se má podle Kaliňáka vrátit do práce už za několik dní

Ze Slovenska ve středu přišly nové zprávy o aktuálním zdravotním stavu slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Rehabilitace politika totiž pokračuje. Podle ministra obrany a stranického kolegy Roberta Kaliňáka stále platí předpoklad, že se Fico vrátí do práce na přelomu června a července. 

Aktualizováno před 2 hodinami

Evan Gershkovich

V Rusku začal soud s americkým novinářem Gershkovichem. Hrozí mu 20 let vězení

Vyšetřování prokázalo, že americký novinář Evan Gershkovich sbíral tajné informace o ruské společnosti působící v obranném průmyslu pro americkou Ústřední zpravodajskou službu (CIA), uvedl ve středu první den procesu s vězněným novinářem ruský prokurátor. Podle amerického velvyslanectví v Rusku však nebyly předloženy žádné důkazy o údajné špionáži, uvedla agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

Petr Pavel přivítal na Pražském hradě slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. (26.6.2024) Prohlédněte si galerii

Pellegrini v Praze. Nový slovenský prezident je na první zahraniční cestě

Do Prahy ve středu dorazil nově zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini, na Pražském hradě jej dopoledne přijal český protějšek Petr Pavel. Pro Pellegriniho jde o první zahraniční návštěvu ve funkci hlavy státu. Prezidenti se shodli, že na obnovení mezivládních jednání ještě nenastal čas. Oba ale vyjádřili naději, že k tomu časem dojde. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Bouřka, ilustrační foto.

Počasí: V Česku dnes opět hrozí silné bouřky

V Česku ve středu po několika dnech opět udeří bouřky. Podle aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v nich může na Moravě a ve Slezsku spadnout až 50 milimetrů srážek. Hrozí také krupobití. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Vyšetřování smrti Matthewa Perryho míří ke konci. Mohou padnout obvinění

Případ smrti slavného herce Matthewa Perryho se po mnoha měsících snad blíží k rozuzlení. Podle informací zahraničních médií brzy skončí vyšetřování, přičemž není vyloučeno, že padnou obvinění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy