Andrej Babiš je skutečným vítězem českých voleb, píší slovenská média

Bratislava - Nejvíce hlasů v předčasných volbách v Česku sice získala ČSSD, skutečným vítězem hlasování je ale hnutí ANO podnikatele slovenského původu Andreje Babiše. Vyplývá to z komentářů slovenských medií k výsledkům voleb do Poslanecké sněmovny.

"Volby jsou překvapením kvůli nízkému zisku ČSSD, a naopak kvůli vysokému zisku ANO," uvedl veřejnoprávní Slovenský rozhlas, který právě Babišovo hnutí označil za černého koně voleb. "Tento volební výsledek lze nazvat prohrou tradičních stran - ČSSD a ODS," poznamenal rozhlas.Vítězství ČSSD sice není překvapením, šéf strany Bohuslav Sobotka ale věřil ve výraznější volební zisk své strany. Sociální demokraté obdrželi 20,45 procenta hlasů. "Vítěz ČSSD nebude mít ani s komunisty většinu," poznamenal portál Aktuálne.sk."Předčasné volby posunuly Babiše ke křeslu ve vládě (bez ohledu na to, zda o ně stojí) mnohem blíž než Bohuslava Sobotku k naplnění jeho očekávání. Dnes se coby vtip jeví spíše předpověď o 33 procentech pro stranu, která se nakonec zmítá na hranici pouhých 20 procent a od Babiše ji dělí jen asi necelá dvě procenta," napsal na svém webu list Pravda.Faktickým neúspěchem podle komentátora volby skončily pro nominálního vítěze z ČSSD stejně jako pro "standardní pravici". "Skutečnými vítězi předčasných voleb jsou Babiš se svým ANO a Tomio Okamura se svým hnutí Úsvit. Částečně i komunisté z KSČM. Volby daly volný průchod frustraci voličů z celé politické scény. Zvítězili jejich protestní hlasy," uvedla Pravda, podle které výsledkem voleb nepochybně nebude větší politická stabilita v zemi.Babišovo hnutí se ziskem 18,65 procenta hlasů skončilo poměrně těsně za vítěznou ČSSD. "Největším vítězem voleb je předběžně Slovák Babiš. Bez jeho podpory zřejmě žádná vláda nevznikne," napsal portál nejčtenějšího slovenského listu Nový čas.Pražský zpravodaj Slovenského rozhlasu informoval, že Česko se z hlediska příštího politického vývoje patrně dostalo do patové situace. List Sme na svém webu doplnil, že sestavování nové české vlády nebude jednoduché. Za nejpravděpodobnější deník označil vznik koalice složené z ČSSD, ANO a KDU-ČSL.Také podle portálu listu Hospodárske noviny je spojenectví zmiňovaných tří stran jedinou pravděpodobnou koalicí, protože bez hnutí ANO strany žádnou koalici vytvořit nedokážou. "Překážkou jsou totiž komunisté, s nimiž odmítají spolupráci téměř všechny strany. Vítězní sociální demokraté a ANO odmítají povolební jednání s ODS a TOP 09," uvedl deník. Do Sněmovny se dostalo sedm politických subjektů.

Související

Odvolil i prezident Miloš Zeman

Prezidentské volby ovlivňují ruští agenti, udělají to znovu, varuje ruský zpravodaj

Moskva/Praha - V České republice se blíží prezidentské volby. Jejich první kolo odstartuje už druhý lednový pátek. Průzkumy pro první kolo favorizují dosavadního prezidenta Miloše Zemana. Je tu však někdo, kdo o obhajobě stávající hlavy státu vůbec nepochybuje. Ruský server "URA.ru" přišel k šokujícím závěrům, díky kterým se stal při posledních volbách v roce 2013 Miloš Zeman prezidentem. Navíc dodává, že se situace bude opakovat.
Předčasné volby do Sněmovny 2013

To nejlepší z volebních videí na jednom místě + VIDEO

Praha - Jaromír Dušomír, můj hlas je zelenej, ahóóóój. To je jen několik hlášek, které se po předčasných volbách v minulém roce staly legendárními. Díky videu z dílny Institutu politického marketingu můžete na ty nejlepší kousky z dílen jednotlivých stran a hnutí.

Více souvisejících

Volby 2013 Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy