Prezidentské volby ovlivňují ruští agenti, udělají to znovu, varuje ruský zpravodaj

Moskva/Praha - V České republice se blíží prezidentské volby. Jejich první kolo odstartuje už druhý lednový pátek. Průzkumy pro první kolo favorizují dosavadního prezidenta Miloše Zemana. Je tu však někdo, kdo o obhajobě stávající hlavy státu vůbec nepochybuje. Ruský server "URA.ru" přišel k šokujícím závěrům, díky kterým se stal při posledních volbách v roce 2013 Miloš Zeman prezidentem. Navíc dodává, že se situace bude opakovat.

Miloš Zeman má díky ruským agentům vítězství v lednových prezidentských volbách zajištěné. To alespoň tvrdí ruský zpravodajský server "URA.ru", který se opírá o svůj zdroj. Tím má být politický poradce z Uralu, který v minulých prezidentských volbách Miloši Zemanovi pomáhal k vítězství. Po letech se rozhodl pod podmínkou anonymity promluvit o praktikách, které tehdy dovedly českého prezidenta k vítězství.

Podle tohoto nejmenovaného zdroje bylo nejdůležitější projít si ze všeho nejdřív všechny sociologické průzkumy. Ty ukázaly, že česká společnost je silně fragmentována na dvě skupiny - pamětníky minulého režimu většinou z malých měst nebo vesnic, pro které je Rusko největší spojenec a Spojené státy největší nepřítel, a mladou generaci, potažmo obyvatele velkých měst (Praha, Brno), kteří vidí situaci úplně obráceně.

Ruská analýza poté ukázala, že v prozápadním táboře došlo k ideologické krizi. "Češi nedokázali vytvořit novou politickou ideologii, která by přivedla lidi k docenění západních myšlenek. Jediným heslem tehdy byla floskule, že se 'Česko stalo součástí Evropy'. Takové heslo však nedokáže sjednotit tak konzervativní národ," míní poradce.

Zhruba šest měsíců před termínem voleb bylo do České republiky nasazeno kolem 90 profesionálních ruských politických poradců. Zdroj zpravodajského portálu, který byl jedním z nich, prohlásil, že jejich hlavním úkolem bylo šíření protiamerických nálad a propagace přátelství s Ruskem. Peníze, které za to dostávali, byly neskutečné, tvrdí zdroj.

Takové množství peněz se prý nedalo posílat na bankovní účty, proto se místem předávání bankovek stala kasina. "Řekli nám, který den, ve kterém kasinu, u kterého stolku máme být a kdo k nám měl přijít. Když jsem přišel ke stolku já, nikdo tam kromě mě nebyl. Udělal jsem to tak, že jsem si vsadil velké peníze, vytočil jsem si, co bylo potřeba a vyhrál ještě větší balík. Tohle se dělo opakovaně," vzpomíná údajný poradce Zemana.

Peníze, které z těchto obchodů zbyly, putovaly členům volebních komisí. "Právě tehdy se začal v České republice používat systém počítačové kontroly volebních lístků. Češi byli jak děti - věřili, že počítače nejde oklamat. Nebylo tomu tak. Počítat nejenže mohl, ale přímo musel být oklamán. V každé volební komisi jsme hledali člověka, který by nám s tím pomohl," řekl poradce.

Muž připustil, že se svými kolegy měl za úkol rovnoměrně padělat hlasy pro kandidáty. To se však prý nepodařilo. V některých volebních okrscích byl zisk Zemana až neúměrně vysoký. "Nesrovnalosti ve sčítání hlasů jsou viditelné pouhým okem. Je pro mě záhadou, že na to opoziční čeští politici dodnes nepoukázali. Divím se, že čeští matematici neprovedli tzv. Gaussovu distribuci. Kdyby to udělali, museli by jasně vidět, že volby byly zfalšované," vzpomíná.

Podle poradce z Uralu se agitace za zvolení Miloše Zemana odehrávala na třech úrovních. První z nich byli vlastníci malých obchodů. "Každý z takových lidí dobře zná rodiny a lidi, kteří u nich pravidelně nakupují. My jsme je financovali a poprosili jsme je, aby při každém nákupu zákazníka mluvili o pozitivním vlivu Ruska na českou ekonomiku," říká muž.

Další skupinou byli realitní makléři. "Velká skupina realitek od nás dostala peníze jen proto, aby přesvědčovala nájemníky, vlastníky, kupující a prodávající, že pokud bude Česká republika přátelit s Ruskem, bude jim všem krásně," tvrdí poradce.

Podle něj byli třetí skupinou sportovci. Politický poradce na to vzpomíná takto: "Pomáhali jsme organizovat řadu sportovních akcí. Zároveň jsme platili výdaje, které původně měla nést česká strana. To znamená, že se v legislativní rovině nejednalo o úplatky, ale o finanční pomoc."

Další specialitou ruských konzultantů byl útok na oponenty při prezidentských debatách. "Zjistili jsme, že jsou Češi tolerantní vůči sexuálním experimentů. Ale sexuální eskapády kandidátů, ať už s milenkami nebo prostitutkami, odsuzují. Na tom jsme úspěšně stavěli," říká muž.

Asi největším problémem, se kterým se ruští specialisté setkali, byl plán zničení propagace Zemanových protikandidátů. "Setkali jsme se v tomto ohledu s nepříjemným problémem - v Česku nikdo nesouhlasil s tím, aby strhával plakáty a poškozoval billboardy účastníků voleb. V Rusku je to normální, tady jsme takové lidi hledali těžce. Proto jsme museli najmout skupinu chuligánů z Ruska," vzpomíná muž z Uralu.

Sám je přesvědčený, že takový scénář se opakuje i před nadcházejícími volbami. Zatímco on sám se jich účastnit nebude, jeho spoluobčané prý ano. Podle něj ruští agenti opět podpoří Zemana a kampaň bude probíhat tím samým způsobem. Nevyloučil ani možnost, že časem bude připraven zveřejnit tajné dokumenty a jména lidí včetně těch, kteří budou ve volebních komisích pomáhat ke znovuzvolení starého prezidenta. 

Související

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

Více souvisejících

Rusko Česká republika Miloš Zeman špionáž Volby 2013 prezidentské volby 2018

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy