Polsko dává Čechům na frak: Směřujete k mečiarismu

Varšava - Česko se "ocitlo na cestě k vlastní verzi orbánismu, mečiarismu či polské čtvrté republiky", napsal polský list Gazeta Wyborcza na svém webu k výsledkům parlamentních voleb. Po nich se na českém obzoru rýsuje "politický kartel, v němž vláda - navenek respektující demokratické procedury - vládne tak, jakoby jí stát patřil a společnost byla kusem dřeva určeným ke zpracování".

Česká zvláštnost podle polského komentátora tkví v tom, že nedominuje nějaká ideologie či program, ale vítězné strany vypadají "bezmála jako beztvará hmota bez nějaké ideje", a tak "až hrůzu nahání představa, co tyto lidi a kruhy spojuje a co bude pojivem příští koalice".

Volby se podle listu obešly bez překvapení: vyhráli sociální demokrati před komunisty a "divnou, rádoby technokratickou stranou" miliardáře Andreje Babiše. Sice se teprve ukáže, zda novopečený majitel vydavatelství dvou vlivných deníků bude s to kráčet ve stopách Silvia Berlusconiho, ale "je už jasné, že v této zemi dokážou peníze a experti na veřejné mínění vyrobit politickou kariéru za pár měsíců", poznamenal autor s dovětkem, že "ANO je politicky prázdný výtvor, kde program nahrazuje hlasité odsuzování korupce".

Předpovídá, že komunisté - po léta oblíbený strašák pravice - teď vskutku vstoupí do vládních salónů, což sice změní tvář země, ale sotva dosavadní praxi: "Tato strana působí jako svérázný klub nostalgie po pivu a chlebíčcích za půldruhé koruny. Nadávají na 'zlodějskou privatizaci', ale za dvě dekády v parlamentních lavicích nepřispěli k odhalení ani jediného ze spousty přehmatů. Mnohé naznačuje, že jejich účast na vládě se omezí jen iritující řečnění. Ale těžko předpokládat, že by odolali pokušením moci."

Za této situace list předpovídá, že hlavní slovo teď bude patřit prezidentu Milošovi Zemanovi, protože pragmatické křídlo v sociální demokracii je příliš slabé a tvrdé jádro jej zbožňuje. A Zeman "má veliký talent na zákulisní hry a stranické obchody", jakož i miluje využívat své nemalé pravomoci při vytváření nové vlády "tak, aby je ještě rozšířil", přičemž "obchází zákony, šlape po ustálených zvyklostech a kašle na kritiku médií či jiné názory".

Závěrem Gazeta Wyborcza poznamenala, že se ještě neví, jaká bude příští koalice a vláda, ale "už je jasné, že tyhle volby vyhrál bezideový populismus a peníze".

A jak vypadá politická scéna v Polsku? Polská Občanská platforma (PO) je stranou pravého středu s liberálním ekonomickým programem. Je členem Evropské lidové strany. V jejím čele stojí premiér Donald Tusk. PO ve svém programu deklaruje nutnost provedení zásadních ekonomických reforem, jejich přijetí však z obavy před nepříznivou reakcí voličů odkládá. Přes absenci klíčových legislativních změn se snaží o přijetí dílčích opatření k zachování rozpočtové stability. Od roku 2007 PO vyhrála všechny volby, vždy však s podstatně menší převahou, než jakou jí přisuzovaly předvolební průzkumy. Stále větší vliv má prezident Bronisław Komorowski.

Nejdůležitějším tématem letošních českých voleb bylo podle výzkumu agentur Median a STEM/MARK pro Českou televizi zdravotnictví, které za důležité považuje 87 procent dotázaných. Voliče trápí i nezaměstnanost, 83 procent lidí se zajímá o to, jak se strany vypořádají s tímto problémem. Důležitým tématem byl i boj proti korupci, který ovlivnil volbu 81 % dotázaných.

Výzkum zjišťoval i to, jestli lidé stranám věří, že vyřeší jednotlivé problémy. Největší důvěru mají lidé v to, že sociální demokraté najdou řešení v oblasti sociální politiky, což je pravděpodobné podle 72 % dotázaných. Na opačné straně spektra důvěry se ocitla ODS v oblasti boje proti korupci – že v něm bude úspěšná, věří jen 21 % respondentů.

Související

Odvolil i prezident Miloš Zeman

Prezidentské volby ovlivňují ruští agenti, udělají to znovu, varuje ruský zpravodaj

Moskva/Praha - V České republice se blíží prezidentské volby. Jejich první kolo odstartuje už druhý lednový pátek. Průzkumy pro první kolo favorizují dosavadního prezidenta Miloše Zemana. Je tu však někdo, kdo o obhajobě stávající hlavy státu vůbec nepochybuje. Ruský server "URA.ru" přišel k šokujícím závěrům, díky kterým se stal při posledních volbách v roce 2013 Miloš Zeman prezidentem. Navíc dodává, že se situace bude opakovat.
Předčasné volby do Sněmovny 2013

To nejlepší z volebních videí na jednom místě + VIDEO

Praha - Jaromír Dušomír, můj hlas je zelenej, ahóóóój. To je jen několik hlášek, které se po předčasných volbách v minulém roce staly legendárními. Díky videu z dílny Institutu politického marketingu můžete na ty nejlepší kousky z dílen jednotlivých stran a hnutí.

Více souvisejících

Volby 2013 Polsko

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 10 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy