Berlusconiho strana se opět jmenuje Vzhůru Itálie, nemá ministry

Řím - Strana bývalého italského premiéra Silvia Berlusconiho Lid svobody (PdL) se dnes na sjezdu vrátila ke svému původnímu názvu Vzhůru Itálie. Kontroverzní politik odštěpence v čele s ministrem vnitra Angelinem Alfanem vyzval ke spojení sil pravého středu proti levici. Alfano v pátek vytvořil odštěpeneckou frakci v hnutí PdL a oznámil vznik formace Nová centristická pravice. Ke skupině patří desítky zákonodárců i všech pět dosavadních ministrů za PdL.

Na dnešním sjezdu Berlusconiho pravicové formace stovky delegátů podle agentury DPA jednomyslně schválily říjnový návrh předsednictva strany vrátit straně původní název. "Mám radost z této jednomyslnosti a věřím, že je to dobré znamení pro toto dobrodružství svobody, za jehož obranu jsme se v tomto hlasování všichni společně zasadili," prohlásil Berlusconi za potlesku zhruba 600 stranických funkcionářů.Se stranou Vzhůru Itálie Berlusconi v 90. letech vstoupil do politiky a slavil s ní velké úspěchy.Stranická vzpoura proti Berlusconimu vypukla koncem září, když předák strany inicioval demisi pěti ministrů PdL s cílem oslabit kabinet a následně i chtěl, aby vláda nedostala důvěru. Přál si vyvolat předčasné parlamentní volby kvůli tomu, že jemu samotnému hrozí vyloučení z horní komory za trest, který mu uložil soud za daňové úniky. Senát by měl o Berlusconiho vyloučení hlasovat 27. listopadu.Alfano s dalšími stranickými kolegy Berlusconiho návrhy odmítl a vyzval k podpoře Letty. Kabinet pak Berlusconimu navzdory ustál hlasování o důvěře v parlamentu díky podpoře desítek zákonodárců Pdl.Sedmasedmdesátiletý Berlusconi dnes vyzval odštěpence, aby alespoň společně podporovali středopravou bázi a postavili se společně proti soupeřům z levého středu.Alfano dnes vysvětlil, že se rozhodl pro rozchod s Berlusconiho stranou kvůli pocitu, že tvrdé jádro strany usiluje o předčasné volby. Novinářům řekl, že rozhodnutí to bylo "bolestivé a hořké", ale bylo jedinou možností, jak zajistit stabilitu Lettovy koaliční vlády.Alfano zdůraznil, že by bylo nezodpovědné nyní destabilizovat vládu, když na italské rodiny doléhá recese a rekordní úroveň nezaměstnanosti. "Nemůžeme říkat, že svržením vlády vyřešíme všechny naše problémy," zdůraznil ministr vnitra.Skupina kolem Alfana se už dnešního sjezdu neúčastnila. Podle DPA k ní patří zhruba 60 zákonodárců, z toho 30 až 37 senátorů a 23 až 26 poslanců. Nynější vládě velké koalice v čele s premiérem Enrikem Lettou by to mělo zajistit většinu.Alfano dnes rovněž potvrdil, že všech pět dosavadních ministrů PdL zůstane ve vládě a že se připojili k jeho skupině. "Vláda bude stabilní," ujistil politik.

Související

Více souvisejících

Silvio Berlusconi Vzhůru Itálie (Berlusconiho strana) Itálie

Aktuálně se děje

před 58 minutami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 10 hodinami

Barcelona pomohla svému rivalovi. Real Madrid slaví rekordní 36. titul v La Lize

Fotbalisté Realu Madrid získali svůj rekordní 36. titul ve španělské La Lize. Rozhodlo se o tom v sobotu ve 34. kole, když Real zdolal Cádiz 3:0 a Barcelona pak prohrála na hřišti Girony 2:4.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy