Lesbiček v Británii rapidně přibývá. Co se děje?

Londýn - Britové sice používají ložnice jinak než ke spaní méně často než před lety, ale za to se lásce věnují vynalézavěji a rozmanitěji než dříve.

Sexuální zvyky žen se mění rychleji než mužů. Kupříkladu Britek s lesbickou zkušeností je čtyřikrát více než před dvěma dekádami. Vyplývá to podle agentury AP z výzkumu sexuálního chování v Británii, který v letech 2010 až 2012 zahrnul údaje od 15.000 lidí ve věku od 16 do 74 let.Počet Britek s lesbickou zkušeností vzrostl ze čtyř procent v roce 1990 na 16 procent v současnosti. Oproti tomu počet Britů s homosexuální zkušeností se téměř nezměnil a pohybuje se okolo sedmi procent."V některém sexuálním chování lze pozorovat, že rozdíl mezi muži a ženami se zmenšuje, ale v rozmanitosti svého počínání ženy předstihují muže," usoudila podle agentury AFP profesorka Kaye Wellingsová, která výzkum vedla. "Významné změny" v sexuálním chování Britek podle ní zapadají do kontextu "hlubokých změn v postavení žen ve společnosti" a také do medializovaných představ o ženské sexualitě.Podobný posun od sexu za účelem rozmnožení k potěšení a oddychu zaznamenaly podle expertky i Francouzky, podotkla AP.Britky během 20 let zvýšily počet svých sexuálních partnerů na dvojnásobek, ze čtyř na bezmála osm, zatímco v případě Britů stoupl počet partnerek z devíti na tucet. V případě obou pohlaví výzkumníci zaznamenali rozšíření repertoáru sexuálního chování.Nicméně se Britové a Britky milují méně často: v průměru třikrát do měsíce, zatímco před lety to bývalo pětkrát.Pokles milostných výkonů jde podle agentury AFP zřejmě na vrub stoupajícímu počtu osaměle žijících obyvatel ostrovů, z čehož pramení i méně častý výskyt příležitostí k milování.Vedoucí výzkumu nabídla i jiné vysvětlení. "Lidi si tahají své iPhony a iPady i do postele. Příliš tvrdě pracují a možná proto mají méně času na sex," poznamenala Wellingsová.Na rozdíl od dvou předchozích výzkumů se nynější rozšířil až do věkové kategorie 74 let. Přibližně 60 procent dotázaných pánů a 42 procent dam ve věku 65 až 74 let uvedlo, že se v uplynulém roce potěšili s nejméně jedním sexuálním partnerem.Na druhé straně se ukázalo, že skoro třetina chlapců a dívek zahajuje svůj sexuální život ještě před dosažením legální hranice 16 let.Podle studie desetina z dotázaných žen - a jeden ze 70 mužů - byla donucena k sexu přinejmenším jednou od svých 13 let."Potřebujeme začít o sexu smýšlet jinak. Sexuální zdraví neznamená pouze to, že dotyčný není nemocen pohlavní chorobou, ale také schopnost těšit se potěšení zee sexu a mít sexuální prožitky nedoprovázené donucením," poznamenala vedoucí výzkumu. Z něj také vyplývá, že ženy a muži těšící se aktivnímu milostnému životu jsou v lepší kondici, trpí v menší míře depresemi i kardiovaskulárními onemocněními, než lidé, kteří sexuální život nevedou.Debra Herbenicková, která vedla podobný výzkum o sexuálním chování v USA, usoudila, že britské poznatky se podobají americkým. "Lidé nyní svobodněji zkoumají své sexuální záliby," řekla AP. Pochybuje ale, že by nynější trendy mohly pokračovat donekonečna: po homosexuální zkušenosti každý člověk netouží.Jak vzniklo označení "lesba"?

Odvození výrazu od ostrova Lesbos souvisí se starověkou řeckou básnířkou Sapfó, která na ostrově žila v 6. stol. př. n. l. a v některých svých básních opěvuje ženské tělo a lásku mezi ženami. Ostrov se v této souvislosti stává oblíbenou turistickou destinací lesbických žen. Sami obyvatelé ostrova však touto spojitostí nejsou vždy nadšeni.

Mnoho lidí (včetně samotných leseb) má s označením „lesbička" problém. Vidí v něm nevhodnou zdrobnělinu. Většina komunity se přiklání k označení „lesba", byť je „lesbička" preferována mnohými médii. Socioložka Ciprová uvádí, že používání výrazu „lesbička" má své zastánce i uvnitř „komunity" – pro ty je výraz „lesba" příliš drsný a údajně evokuje spojení lesbických žen s maskulinitou. Odpůrci zase tvrdí, že výraz „lesbička" konotuje nezralost, nevyspělost, která se může pojit i s nejistotou ohledně své identity, a také odráží patriarchální jazykovou dominanci, kdy zdrobnělé je roztomilé, malicherné, nedůležité, dětské.

Související

Švýcarsko, ilustrační foto

Švýcaři dali v referendu zelenou sňatkům lidí stejného pohlaví

Švýcaři se dnes v referendu vyslovili pro uzákonění sňatků lidí stejného pohlaví. Podle agentury DPA to vyplývá z konečných výsledků hlasování. S "manželstvím pro všechny" souhlasilo 64,1 procenta Švýcarů, přičemž nadpoloviční podporu návrh získal ve všech 26 kantonech. Výsledek podle agentury AFP není překvapením, průzkumy připisovaly většinu zastáncům sňatků homosexuálů.

Více souvisejících

Lesby Homosexuálové Velká Británie

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy