Šťastnou cestu do pekla, Biľaku. Média píšou drsné nekrology

Bratislava/Praha - Z komunistických pohlavárů byl bývalý člen Ústředního výboru Komunistické strany Československa Vasil Biľak nejblíže k odsouzení, ale nikdy k tomu nedošlo. Muž, který obhajoval vojenskou okupaci Československa, zemřel bez trestu, napsal dnes slovenský tisk v reakci na čtvrteční úmrtí rodáka z východního Slovenska.

"Ani z nekrologu nelze vynechat, že jeho nepotrestání alespoň za pověstný 'zvací dopis', spolu s dalšími signatáři, je bílým místem polistopadových dějin, které straší jako věčná výčitka revolucionářům," uvedl list Sme. Dodal, že po zesnulých komunistických vůdčích zůstává pocit nevyrovnání se s organizátory násilí a nesvobody, kterými pokazili, znehodnotili či přímo zničili životy milionů lidí.

"Normalizace, jejíž vrcholným představitelem byl Biľak, sice už neprodukovala tisíce obětí jako padesátá léta, ale o všem ve státě rozhodovalo terárium, ze kterého se lidé báli nejvíce právě jeho," poznamenal deník. "Sbohem, Vasile, a už se nevracej v žádné podobě," uzavřelo Sme.

Podle listu Hospodárske noviny Biľak s dobou neměnil své názory a byl přesvědčeným komunistou a rusofilem. "Miloval Rusy jako bratry a ještě více miloval marxismus-leninismus a jeho režim, který z podprůměrného krejčího dokázal udělat bohatého prominenta. Pravověrným komunistou zůstal až do smrti," poznamenal list. Dodal, že z komunistických funkcionářů měl k potrestání nejblíže právě Biľak, ale i on trestu unikl.

Fanatický komunista Biľak se narodil v Krajné Bystré (obec se nachází na slovensko-polských hranicích v Prešovském kraji a má dnes necelých 400 obyvatel) 11. srpna 1917. Vyučil se krejčím a tomuto povolání se věnoval až do roku 1949. Ve výučním listu měl napsáno „Na saká nepúšťať". Bohužel neschopného krejčího si vybrali komunisté pak do vysokých funkcí a podle toho to i vypadalo, napsal Reflex.cz.

Nové generace si to již nepamatují, ale právě Vasil Biľak patřil společně s komunistickým prezidentem Gustávem Husákem ke Slovákům (i když byl rusínského původu), které v českých a moravských zemích lidé upřímně a zaslouženě nenáviděli. Byl předmětem mnoha vtipů, protože se nikdy pořádně nenaučil ani slovensky a jeho projevy vyvolávaly něco mezi lehkým úsměvem a těžkým znechucením.

O Biľakovi se opravdu nedá říci nic dobrého. V důsledku jeho činů, rozhodnutí a kroků bylo tisícům lidí za komunistického režimu ublíženo. Popřát mu lze jediné: Pokud se v noci na čtvrtek odebral do pekla, tak šťastnou cestu, dodal rázně Reflex závěrem.

Související

Vasil Biľak s Ceauşescem v roce 1977

První "normalizační" opatření bylo ÚV KSČ přijato před 50 lety

Před 50 lety, 14. listopadu 1968, byla na zasedání ÚV KSČ přijata rezoluce s názvem Hlavní úkoly strany v nejbližším období. V textu se mimo jiné mluvilo o tom, že pro postup strany je "mimořádně důležité upřímné a důsledné plnění moskevského protokolu z 26. srpna, jenž je jediným reálným východiskem pro cestu normalizace poměrů v ČSSR". Ústřední výbor udělal i některé personální změny, mezi nové tajemníky se dostali pozdější významní exponenti normalizace - Vasil Biĺak, Josef Kempný a Lubomír Štrougal.
Československo během vpádu vojsk Varšavské smlouvy v čele s armádou SSSR (21. srpna 1968).

Zrada Československa. Soudruh Biľak před 50 lety předal SSSR zvací dopis

Praha - 3. srpna 1968 se v Bratislavě konala porada představitelů států Varšavské smlouvy (Bulharska, Maďarska, Polska, NDR, SSSR a Československa), na které byla přijata takzvaná Bratislavská deklarace. Vedení SSSR tehdy také dostalo od Vasila Biľaka takzvaný zvací dopis, kterým část československých komunistů žádala Sovětský svaz o pomoc s "kontrarevolucí".

Více souvisejících

Vasil Biľak úmrtí

Aktuálně se děje

před 55 minutami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy